Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/rejsevinger.dk/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3624
5 ting du (måske) fejler med, når du rejser. Vi begår ofte de samme fejl.

5 ting, du (måske) fejler med, når du rejser

At rejse er fantastisk. Det udsagn, tror jeg faktisk, at alle jer, der læser med på min blog, er ret enige med mig i. Men uanset, om man er rejsevant eller ’rookie’ på området, er det altså de samme ting, man har tendens til at gøre forkert (igen og igen). Det må vi gøre noget ved.

Jeg har tænkt en del over det, fordi jeg netop har rejst i mange år på forskellig vis; som barn med min familie, med veninder, kærester, alene som backpacker, som voksen med familie (med barn/børn), i forbindelse med job osv. Jeg har rejst til mange forskellige steder på kloden, på mange forskellige måder, og i hvert fald også på mange forskellige prisniveauer. Men én ting gik igen – mine fejltagelser. Nu har jeg gjort noget ved det. Eller. Jeg har gjort alt, hvad der står i min magt for at ændre de ting, der generer mig, men jeg er ikke den helt store planlægger fx, så visse ting forbliver det samme (og gudskelov for det). Sådan kan jeg lide det, men vi er jo alle forskellige.

Anyway, jeg vil rigtig gerne dele mine erfaringer med jer. Måske du allerede nu nikker genkendende til, hvad jeg skriver, eller måske du bare ikke aner, hvad jeg snakker om, men gør det, når du har læst nedenstående.

 1. Du forsøger at presse for mange destinationer ind på én rejse

Du kender garanteret også typen, der rejser på ferie i to uger, og når de er tilbage, har de besøgt ni byer. NI byer. Og du tænker på, hvordan i al verden de dog har nået alt det, oven i købet på en såkaldt ferie. Altså det lyder jo fedt i teorien, og jeg er netop en af dem, der faldt i den fælde førhen. Fordi jeg higede så meget efter at opleve. Opleve nye steder. Men jeg er blevet klogere. Når man tænker på al den tid, der går med bilkørsel (med mindre det selvfølgelig er en del af turen, og man elsker den del), tog, fly, venten osv., er der ikke megen tid i hver by til sådan virkelig at opleve den, og samtidig nyde livet. Jeg har derfor lært at prioritere min tid, og vælge de destinationer ud, som jeg helst vil se, og så må de andre vente til næste gang.

Derudover er det en rigtig god idé at læse andre rejsendes vurdering af den by, som du gerne vil besøge. I dag er der masser af den slags beretninger på nettet. Find ud af, hvad de anbefaler, så du får en idé om, hvad der skal til for, at du virkelig når at opleve byen, og få det ud af det, som du gerne vil (der er jo selvfølgelig forskellige forventninger). Jeg kan fx rigtig godt lide at opleve og se en masse, når jeg er et nyt sted, men jeg vil også have tid til at slappe af og nyde det. Måske en bestemt plet i byen er fantastisk, og så gider jeg ikke halse videre, fordi jeg har en stram tidsplan, der skal overholdes. No way. Jeg vil have tid til at sidde på en lille skæv stol på en lille hyggelig café, hvor de laver deres egen frisklavede lemonade. Den vil jeg nyde, mens jeg lytter til de lokale snakke, og ser på børnene gynge i parken overfor, alt imens en doven solstråle rammer mig i ansigtet. Den slags skal der være tid til. Sørg for at smide den kostbare tid i ’skemaet’ til at slappe af også. Ellers er der ikke meget ferie over ferien, hvis du stresser rundt for at nå det hel på den halve tid. Så tænk over, hvad du virkelig gerne vil se, prioriter det, og husk at slappe af og nyd livet, du er jo på ferie. Resten må vente.

2. Du bruger al for meget tid på at stå i lange køer

Den har jeg også været mester i, dog med det resultat, at jeg ofte måtte vende tilbage på et mere favorabelt tidspunkt, da mit liv simpelthen er for kort til at stå i kø. Jeg gider det ikke. Jeg ved ikke med dig? Men sådan har de fleste det vel. Den har jeg derfor handlet på, og er nu strategisk smart, når jeg skal se forskellige steder/attraktioner rundt omkring i verden, hvor der ofte er en 2-300.000 andre, der har fået samme brillante idé som mig, fx at skulle op i Eiffeltårnet, Empire State Building eller Burj Khalifa.  Men i dag har langt de fleste af de store attraktioner fast-track muligheder. Dvs. at du på nettet (hjemmefra eller i hvert fald, inden du står i køen) køber dig adgang til fx et bestemt tidspunkt og så skal du ikke stå i kø, men kommer frem med det samme. Ofte kan du bestille fast tracks direkte på de forskellige seværdigheders hjemmesider, og ja det koster lidt mere, men det er alle pengene værd. Skulle den seværdighed, du gerne vil se, ikke tilbyde fast track, reservation eller andet, er det altid en god idé at dukke op, når de lige har åbnet op for dagen, da man ofte kan være heldig, at køen på det tidspunkt er meget kort.

3. Du har tendens til at forblive i din komfort zone

Hvem har ikke det? Jeg mener, jeg er umiddelbart ikke typen, du ville tænke havde brug for det, men jeg er også faldet i den. I dag er jeg dog blevet meget bedre til at udfordre mig selv (nok fordi jeg er blevet ældre, men der skal jo også være nogle fordele ved det). Som sådan er der jo heller ikke noget galt med, at man søger sin komfort zone. Men du bliver så glad, når du har gjort noget, du normalt ikke ville (turde) gøre. Det betyder altså ikke nødvendigvis, at man skal springe ud med faldskærm eller bungy jumpe fra en helikopter. Her tænker jeg faktisk blot på de mere enkle ting, såsom at gå på opdagelse alene en dag, hvis du er vant til, at der altid er nogle med dig. Eller bestille kaffe på italiensk på en kaffebar i Rom, fordi du gerne vil øve dit rustne italienske. Men ikke mindst, at man vælger en ny destination, et sted, hvor man ikke føler sig hjemme (læs: tryg og hjemmevant), hvor man ikke kender al ting, hvor man ikke ved, hvor man skal spise om aftenen, hvor man skal handle, hvor den gode strand ligger, den bedste shoppinggade osv. Som man fx gør efter 13. gang i den samme by på Tenerife.

En af mine bedste veninder har boet i Thailand i 13 år (hun er kommet hjem), hvilket betød, at vi ofte prioriterede at besøge hende og hendes familie, men da vi også gerne ville opleve resten af verden, blev det til, at vi hver vinter, når programmet hed Thailand, først tog en uge i et nyt land, hvor vi var kulturelle og oplevede en masse. Derefter tog vi to uger i Thailand, hvor vi slappede af, og hyggede med min veninde og co. Det var et kompromis mellem gerne at ville opleve noget nyt, men også at besøge min veninde og være et sted, hvor man bare vidste, at man følte sig godt tilpas (elsker Thailand). Der er mange løsninger, men uanset tror jeg, at det er sundt at bevæge sig uden for sin komfort zone indimellem, især når man rejser. Det udvider i den grad ens horisont, og det har vi alle godt af.

4. Tænk praktisk i stedet for at være alt for sparsommelig på din rejse (med mindre det selvfølgelig er strengt nødvendigt).

Ha! Den kan jeg sgu’ ikke bryste mig af. Sparsommelig har jeg aldrig været. Men jeg er god til at vurdere, hvad der er værd at spare penge på. Fx gider jeg ikke mellemlande flere gange end nødvendigt, når jeg rejser, da der er alt for meget spildtid, og det er møg at sidde 100 år i en lufthavn (til trods for, at jeg da ret godt kan lide lufthavne). Så vil jeg hellere betale lidt mere for flybilletten, og så komme frem til destinationen hurtigt. Men selvfølgelig kan jeg mellemlande og vente et par timer, hvis det betyder, at jeg betaler 5.500 for min flybillet, og ikke det dobbelte.  Men skal jeg fx til London, og kan spare 500 kr. ved at flyve med et selskab, der fx lander i Luton lufthavn, vil jeg langt hellere give det dobbelte, og lande i Gatwick eller Heathrow, da det også handler om logistik (og deraf også økonomi), når man skal videre ind til byen. Derudover gider jeg ikke visse lavprisselskaber, fordi de er sindssygt ringe at flyve med (og ikke altid er så lavpris-agtige, som de ser ud til ved 1. øjekast, jf. gebyr for bagage etc.) Uanset, visse ting er værd at betale lidt mere for. Det samme med fast track billetter til seværdigheder, så man undgår for meget kø, og måske er det afgørende for, om man når at se en eller tre af de ting, man virkelig gerne vil se. Er pengene små, kig da efter deals forskellige steder også.

5. Lad ikke en fejltagelse ødelægge din rejse (eller andet i livet).

Oh yes. Her er jeg SÅ meget på hjemmebane. Faktisk er det vel ikke en rigtig ferie, hvis man ikke bliver narret af en eller anden lokal? 😉 Det kan være taxachaufføren, der kender en virkelig ”god” vej, restauranten, hvor maden skulle være formidabel. Det sagde manden på fortovet da i hvert fald, da du talte med ham, men da du satte tænderne i maden, vidste du godt, at det ikke var tilfældet.  Eller måske en af de mange mennesker, der forsøger at lokke penge fra dig ved forskellige turistattraktioner, og du ender med at købe et eller andet, der slet ikke var hensigten, fordi, tjaaa et eller andet. Engang stod jeg midt i Medinaen i Marrakech, hvor jeg ventede på en juice, jeg havde bestilt på markedspladsen, og pludselig har en kvinde tegnet en Henna tatovering på min hånd (selv om jeg ved, det lyder nærmest umuligt), og så skulle hun selvfølgelig have penge. Eller dengang, hvor nogle ladyboys ville have taget et billede med mig i Thailand, og inden jeg vidste af det, var det mig, der skulle betale for et billede med dem. Jeg kunne fortsætte de gode historier (der er mange), men det har altså aldrig taget rejselysten fra mig. Tværtimod. Faktisk er det ofte de oplevelser, som jeg husker tilbage på med et smil, og kan fortælle sjove historier om, når jeg kommer hjem. Du (eller jeg) er hverken den første eller sidste turist, der bliver taget ved næsen et eller andet sted i verden, og det giver jo bare lidt flere sjove historier, og forhåbentlig laver vi kun helt den samme fejltagelse én gang.