Lej en bolig, når du rejser

Airbnb, Homeaway osv. Kært barn har mange navne. At leje et privat hjem, lejlighed eller værelse er blevet enormt populært, når man rejser ud i verden. Jeg har selv gjort det mange gange efterhånden, og har været meget begejsret, men desværre er der også nogle, der har haft dårlige oplevelser med den måde at holde ferie på. Jeg kender fx en, der i sommer havde lejet et hus i Grækenland sammen med kæreste og venner, og da de kom til huset, eksisterede det ikke Det burde ikke kunne ske, når man vælger et ordentligt bureau med styr på tingene, og det er selvfølgelig yderst sjældent, at man er så uheldig, men ikke desto mindre, så skete det. Derfor har jeg lige lavet en liste med ting, der er gode at huske på, INDEN du booker.

En virksomhed som Airbnb, hvilket nok er den mest kendte af dem alle (jeg skal nok give jer fif til andre sider også), har lejet boliger ud mere end 300 mio. gange inden for de sidste ti år. Det er alligevel en sjat. De har boliger i 191 lande. Jeg ville altid vælge bureauer, jeg har tillid til, og ikke nogle, hvor der er rod i sagerne. Læs mere nedenfor.

Hvis man spørger mig, får man, ved at leje en privat bolig gennem et udlejningsbureau, mulighed for at opleve noget mere autentisk, end man nok ville på et hotel. Jeg var lidt skeptisk første gang, da jeg jo var vant til hoteller, men jeg blev altså positivt overrasket. Ikke at jeg altid benytter Airbnb eller en af de andre udbydere, når jeg rejser, for jeg elsker stadig hoteller også. Det er vel sådan en god blanding, for mit vedkommende, tænker jeg. Der er fordele og ulemper ved begge dele. Anyway, listen med ting, du skal huske på, kommer her.

Vær konkret, når du søger

Når man skal booke et hus eller en lejlighed, og hvad enten det er hos Airbnb, Homeaway, VRBO etc., skal du vide, hvad du søger – helt konkret. Hvis du ikke indskrænker det, bliver du bare forvirret, og finder ikke, hvad du søger efter. Fx har Airbnb mere end 4 mio. ejendomme over hele verden.

Hvilken by, bydel, hus, lejlighed eller? Derudover hvor mange værelser, badeværelser, hvor mange rejsende er i, er der børn, hvad må det koste, og så er der eller en bunke filtre, man kan sætte på, så man afgrænser sig endnu mere. Fx skal der være pool, på strand, WIFI, ikke ryger osv. Kort sagt, vær så specifik som muligt. Jo mere specifik du er, jo større sandsynlighed er der for, at du finder, hvad du søger.

Billeder er ALTID godt

Jeg ville aldrig leje noget, hvis jeg ikke kunne lide billederne fra stedet. Og ja, billeder kan snyde, men oftest er de da en ret god indikation på, om det er noget man har lyst til at bo i nogle dage/uger eller ikke. Generelt ville jeg være meget påpasselig, hvis der ingen billeder er eller billeder af dårlig kvalitet på et hus eller en lejlighed, som jeg skulle leje. Jeg kigger klart efter, at der er mange billeder af ejendommen, gerne af rummene fra flere vinkler, så tænker jeg, at udlejer intet har at skjule. Igen, tænk over, om bureauet virker til at have styr på tingene, og den udlejer, du overvejer, ligeså.

Læs anmeldelserne – grundigt

Hvad andre siger, er ikke altid skidt. Jeg læser altid en hel del anmeldelser, inden jeg booker. Det er jo klart, at værten altid vil give et godt indtryk at hans/hendes bolig, men når folk, der har boet der, beskriver stedet positivt, er det en meget mere sikker indikator, for mig, på, at det er et godt sted. Er der mange, der nævner de samme problemer med boligen, er der nok noget om det, men det behøver jo ikke at betyde, at du ikke skal leje den. Er problemet fx, at der ingen AC er, men du rejser om vinteren, hvor det er 15 grader det pågældende sted, er det måske ikke så afgørende for dig. Derudover er der altid brokkehoveder, og fordi et par stykker skriver negativt om boligen, er det jo ikke ensbetydende med, at det er et skidt sted. Det kan jo være, at mange samtidig skriver rigtig pænt om stedet. Skriver mange mennesker derimod, at der er beskidt i boligen, ville jeg finde et andet sted. Endelig er det også en vigtig faktor for mig, at der er mange anmeldelser af boligen, for det giver mig et indtryk af, at udlejer har været i branchen længe, og ved, hvad han/hun har med at gøre.

Læs – ALT

Jeg er datter af en jurist, så jeg har lært altid at læse alt, hvad der bliver præsenteret for mig af vigtige papirer, også det med småt. Der er måske ting, du tager for givet, fordi du er vant til det, mens det er anderledes i andre lande. Kort sagt: Ha’ styr på det hele, og får du ikke, hvad du er blevet lovet (hvilket står sort på hvidt på papirer), kan du bede om, at få refunderet dine penge.

Inden du booker en bolig, tjek da nabolaget ud. Benyt et online kort ud fra oplysninger fra udlejningssiden, og find ud af, hvordan du kommer fra a til b, hvor lang tid, det tager, og hvad det koster, ligesom hvad der er at se i området, er der restauranter, butikker etc. Fx havde jeg engang fundet et sted i Wien, der var lækkert og til en god pris, men da jeg så, hvor besværligt det var at komme ind til centrum, droppede jeg det, og fandt noget bedre.

Snak med din vært – altid

Om det er i tlf., eller via mail, er ikke så afgørende, men kontakten er vigtig, synes jeg. Faktisk indikerer din værts kommunikation ofte, hvordan deres tilgang til det at leje ud, er. Går der flere dage, hvor de ikke svarer dig, gad jeg ikke spilde tid på det, med mindre, der selvfølgelig var en rigtig god grund. Generelt skal man have svar inden for et døgn. Derudover er det bare rart at finde ud af, hvad det er for et menneske, du lejer din bolig af. Det kan jeg i hvert fald godt lide, og det finder man hurtigt ud af ved fx lige at skrive lidt sammen med dem, hvis du har spørgsmål  osv. Mavefornemmelsen kan man stort set altid regne med. Jeg føler altid efter, og er den der ikke, lejer jeg ikke boligen. Sådan har jeg det i øvrigt også med område, hotel, flyselskab osv.

Når først du har booket en bolig, er det faktisk også en god idé at holde kontakt, det kan der ofte komme noget rigtig godt ud af. De kan måske hjælpe med noget, du gerne vil se i lokalområdet, svare på spørgsmål om området osv.

Husregler – overhold dem!

Det er selvfølgelig meget vigtigt, at du som gæst i en andens bolig respekterer de regler, der nu måtte være. Tænk over, hvad du selv ville forvente, hvis det var din bolig. Derudover kan værten også rate dig på Airbnb. Det er ikke alle steder, man kan rate gæsten, men det kan man altså her, og det er ret uheldigt, hvis du gang på gang får en dårlig rating, fordi du er en dårlig gæst. Det kan sagtens betyde, at andre i fremtiden ikke vil leje ud til dig.

De tre steder, jeg altid lejer igennem er: Homeaway.com, Airbnb.com og VRBO.com Der er flere, men det er dem, jeg umiddelbart har tillid til, og har gode oplevelser med, og de dækker, indtil nu, rigeligt mine behov ude i verden.

Nedenfor kan I se et par steder, jeg har boet med ovenstående udlejningsbureauer, og været godt tilfreds.

Anna Maria Island, Florida, USA

Amsterdam, Holland.

Skiathos, Grækenland.