Amsterdam – byen med den frie holdning

Jeg ved egentlig ikke, hvad jeg forventede den første gang, jeg rejste til Amsterdam, men jeg kom til at holde meget af byen, der på mange måder er meget afslappet. Jeg havde dog en del fordomme omkring prostitution, og det var også med blandede følelser, at jeg besøgte Red Light District, der er et område i Amsterdam, hvor der er en stor koncentration af prostitution og sex-orienterede virksomheder, såsom sexshops, stripklubber og pornobiografer). Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke synes, at det er trist, at nogle kvinder sælger deres kroppe, fordi de er nødt til at tjene penge, men det erhverv stopper nok ikke sådan lige i morgen, og i Amsterdam er det i det mindste under mere “ordnede forhold”, end så mange andre steder i verden.  Dermed ikke sagt, at jeg bifalder det. Men jeg var nysgerrig, og gik en tur i Red Light District om aftenen, hvilket sgu’ var et sørgerligt syn i mine øjne. Unge og ældre kvinder, der står på stribe i “bure”, og turister (mig) og alle mulige mænd, der glor ind på dem. Det er ikke det område, der gør, at jeg holder af Amsterdam, lad os bare sige det.

Men Amsterdam ER både smuk og hyggelig til trods. Folk er søde og imødekommende, og man føler sig velkommen der. Amsterdam er også meget smuk med sine gamle bygninger, de små gader, skæve huse,  kanalerne og alt det grønne. Som mange nok ved, er byen kendt for sine mange kanaler, som i den grad pryder byen (165), og er noget af det, du husker fra Amsterdam, når du kommer rejst derfra. Der er i øvrigt ca. 1.700 broer og mere end 400.000 træer i byen, hvilket gør den til en af Europa grønneste storbyer. Derudover er byen nok også nok kendt for sin generelle frie holdning til mange ting, herunder hash. Mange steder lugter der sødt af hash, og mange caféer bliver der røget på, ligesom på markeder, i parker og i det hele taget rundt omkring i byen – både af yngre og ældre. Man kan også købe hash mange steder. Den del generede mig egentlig ikke (men den diskussion tager vi ikke her) Jeg er ikke ryger, og hader at få røg (af alle slags) blæst op i ansigtet (sorry, til jer der ryger), men det var ikke, så man ikke kunne undgå røgen, det kan man sagtens. Man skal bare være klar over, at holdningen til hash (som de fleste jo ved), er noget anderledes end i Danmark.

Amsterdam er i øvrigt Nederlandenes hovedstad og største by. Den nederlandske forfatning anerkender Amsterdam som landets hovedstad, men ikke som regeringsby. Den rolle har byen Haag. Amsterdam har ca. 850.000 indbyggere, mens det større hovedstadsområde Storamsterdam har omkring 2.3 mio. indbyggere. Der bor flere end 170 forskellige nationaliteter inden for Amsterdams grænser, og der er mere end en halv mio. cykler i byen, hvilket byen også er kendt for.

Fly/hotel: Vi kørte til Amsterdam, da vi var der sidste år. Det tager ikke mere end ca. 7-8 timer (Århus). Man kan selvfølgelig også flyve detil, og der er mange forskellige muligheder for direkte flyvninger med flere forskellige flyselskaber. Tjek Momondo, men både KLM, SAS og Norwegian har direkte flyvninger fra København, og også fine priser. KLM flyver også direkte fra Billund. Kan i øvrigt her indskyde, at det er en god idé at huske passet. Man skal trods alt igennem flere lande, men jeg har desværre tillagt mig den vane, at det kun er, når jeg flyver, at jeg husker passet. Jeg glemte det, da jeg rejste til Holland, og glemte det for et par uger siden, da jeg skulle til Sverige. Heldigvis viste jeg bare mit kørekort på broen, men jeg er altså en klovn…

Mht. hotel, er der jo, ligesom alle andre storbyer, mange muligheder for enhver pengepung. Vi valgte at bo i en lejlighed lejet gennem Airbnb denne gang, og det fungerede perfekt. Lejligheden lå centralt i Amsterdam lige ved kanalerne, og vi kunne gå derfra til alt – restauranter, shopping, museer, barer osv. Egebtlig ville vi have lejet en husbåd, men var lidr for sent ude, men lejligheden lå med smuk udsigt ud over kanelen og de mange smukke bygninger i Amsterdam, så det var helt okay.

What to do:

  • Tag ud at sejle på kanalerne, det er en smuk tur.
  • Den store åbne grønne plads Museumsplein har sit navn efter de fire museer, der omkranser den; Van Gogh Museum, Rijksmuseum, Stedelijk Museum for moderne kunst og Amsterdams Diamantmuseum. De tre førstnævnte er nogle af Hollands helt store flagskibe på den internationale kunstscene. Men pladsen bliver også flittigt brugt til solhungrende børn og voksne, der medbringer picnickurc og hygger i solen. Ligesom der bliver spillet koncerter her.
  • Fodbold er også en mulighed. Vil man se fodbold er Heinekenplein stedet.
  • Dam ligger centralt i Amsterdam. I dag er pladsen omkranset af populære turistattraktioner som Kongeslottet, den store protestantiske kirke Nieuwe Kerk og stormagasinet De Bijenkorf. Midt på pladsen står også Frihedsmonumentet
  • Holland er som bekendt kendt for sine tulipaner, og det nok mest berømte sted at købe dem, er det flydende blomstermarked på sydsiden af Singel-kanalen. Markedet er det eneste flydende af sin slags i verden. Markedet er åbent året rundt, men er smukkest i forårets tulipansæson.
  • Der er også Albert Cuypmarkt, hvor man kan købe både mad, tøj, sko og alt muligt andet.
  • På Westerstraat er der hver mandag formiddag tekstil- og tøjmarked. Omkring små 200 boder med alt muligt. Søger man vintage og ægte mærkevarer til en meget god pris, kan man med fordel gå til pladsen Noordermarkt for enden af Westerstraat, hvor man kan finde rigtig mange stande med vintage- og mærkevaretøj
  • En weekend om måneden er der loppemarked i IJ-hallen i Noord – Europas største loppemarked i øvrigt.
  • Lej en cykel eller ladcykel. Der er så meget at se, og  at cykle (eller gå) rundt i byen, er en oplevelse i sig selv. Det er også uden tvivl den bedste måde at se Amsterdam på. Smalle, ensrettede gader, tæt trafik og høje priser på parkeringspladser i centrum, gør cyklen til et attraktivt alternativ til bilen (der er jo en årsag til, at indbyggerne i byen selv cykler). Der er mange cykelstier, og ellers er der mange små veje, hvor det nærmest kun er muligt at komme frem på gåben eller på cykel. I øvrigt har cyklisterne altid ”ret” i Amsterdam ;-). De fleste cykeludlejninger har også ladcykler eller såkaldte bakfiets, hvor to børn snildt kan sidde i ladet. Det er ikke særlig dyrt, omkring 200 kr. for et helt døgn.

Mad & drikke: Er du til rigtig god kaffe, bør man slå et smut om Espressofabriek. Her rister man sine egne bønner på adressen, og kaffen på caféen omtales som intet mindre end fantastisk, og beliggenheden i Westergasfabriek i Westerpark er matchende fantastisk.

Spis for Guds skyld æbletærte på 8. Winkel 43 Café. Jeg synes normalt, at æbler skal spises rå, og alt det der med at smide den i kage og brød er noget mærkeligt noget, men jeg måtte overgive mig – æbletærten smagte himmelsk her.

Spis aftensmad på Restaurant Vlaming, hvor både mad og vin er i top.

Har man børn med, kunne Café Plantage være en idé, da man her sidder og spiser sin mad, alt imens man kan kigge på eksotiske dyr. Plantage ligger nemlig på samme grund som Zoo Artis. Her vokser i øvrigt også kæmpe træer og andet grønt i den store hal, og stedet er populært, så reservér bord.

Natteliv: Vil man opleve nattelivet i Amsterdam, skal man slå et smut forbi Leidseplein. Det er en travl plads i den sydlige del af byen. Her kører sporvognene livligt, og om dagen er det et hektisk og populært shoppested med mange butikker. Men pladsen er især kendt som det bankende hjerte i nattelivet i Amsterdam med live musik mange steder. Rembrandtplein er derimod centrum for natklubberne. Det er en populær gå-i-byen-plads med to af byens nok mest fashionable natklubber, Escape og Club Rain. Men der ligger altså også hyggelige caféer. Faktisk kan man, i Amsterdam, finde lige præcis det, man leder efter, hvad angår natteliv. Heinekenplein er i øvrigt kendt for at have flest barer og restauranter i hele Holland.

Shopping: Ligesom i så mange andre storbyer er der selvfølgelig også de gængse malls, men jeg brugte nu ikke så meget tid i malls, da jeg ikke var taget til Amsterdam for at shoppe, men for at opleve byen. Men på Leidseplein ligger der mange butikker. Derudover er Amsterdam også kendt for sine mange markeder, så er man til den slags, skal man klart besøge en eller flere af dem, når man er i byen. Man kan købe alverdens sjove ting der, ligesom der er gode muligheder for vintage fund og ægte mærkevarer til gode priser (se længere nede).

Strand: Om sommeren (eller du kan da også tage derud om vinteren, men det er bare lidt koldt) kan man tage ud til Strand Zuid eller til Strand West, hvor der er liv og glade dage med musik og alt, hvad dertil hører. Eller man kan tage til den 9 km lange strand ved Zandvoort for at slappe af, eller til Bloemendaal for at svømme og kitesurfe. Endelig er der også stranden i Ijmuiden, hvor strandbussen holder lige ved.

Sport: Sportsdelen har jeg jo med, fordi jeg godt kan lide at være aktiv på min ferie, og det er jeg sikker på, at en masse andre også kan. Men når man er på storbysferie, kommer den del helt af sig selv, synes jeg, fordi man går rigtig meget. SMen udover at gå, kan man kitesurfe om sommeren i Amsterdam, cykle Amsterdam rundt, og der er flere gode løberuter også. Derudover er der selvfølgelig gym på mange hoteller og i byen, som i alle andre storbyer.

NYTTIGE LINKS www.momondo.com

www.klm.dk

www.sas.dk

www.norwegian.dk

www.airbnb.com

www.homeaway.com

VISUMREGLER Visumfrit for danske statsborgere, men sørg for, at dit pas er gyldigt under hele opholdet, just in case.
TIPS OG TRICKS
Lej cykel eller gå rundt i byen. Drop lejebilen.Trafikken er voldsom, gaderne flere steder smalle, og parkering er svær at finde og meget dyr.

Lej lejlighed eller husbåd ved kanelerne. Der findes masser af muligheder, men vær ude i god tid mht. husbådene – der er rift om dem.

Do’s

Sæt dig for, hvad du vil med dit ophold i Amsterdam. Især hvis du kun har få dage i byen, Der er meget at se, mange turister, og så er det altså en fordel at vide, hvad man gerne vil se. Reservér evt. billetter til seværdigheder hjemmefra eller online. Fx. Anne Franks Hus. Køen er lang, og ofte umulig at komme ind af samme grund, fordi stedet lukker, mens du står i kø.

Spis æbletærte på 8. Winkel 43 Café

Dont’s

Jf. ovenover. Lad være med at tro, at du kan undgå kø ved visse seværdigheder, for der er mange mennesker.

Gider du ikke se på prostituerede, drop da Red Light District.

Kan du ikke klare lugten af hash, skal du sgu’ nok ikke tage til Amsterdam, for der lugter altså “sødt” af hash flere steder, når man går rundt i byen.

Vejret i Amsterdam minder egentlig en hel del om det danske vejr udover at Danmark til tider har varme somre og ret kolde vintre. Det er ikke helt så markant i Amsterdam. Hvad angår regn, ligner byen vel også Danmark meget godt. I vintermånederne er der ofte en del nedbør, og knap så meget i sommersæsonen.

Der er ingen tidsforskel mellem Danmark og Amsterdam, Holland