Dubai – det arabiske eventyr i storbyen

Åh, Dubai. Sjovt nok, forventede jeg mig ikke noget særligt af Dubai. Jeg ved faktisk ikke rigtig hvorfor, men landet (emiratet) sagde mig ikke noget. Det er imidlertid vokset på mig. Jeg har været der syv gange nu (er der faktisk i skrivende stund), både i forbindelse med job og ferie, og da jeg efterhånden kender flere i Dubai, har jeg haft nogle ret gode præmisser for at blive vist rundt, hvilket har været super fint. Folk er generelt venlige og imødekommende i byen. Arabiske kvinder smiler meget, mændene knap så meget, men det er vel kulturelt betinget, og da jeg er kvinde, oplever jeg det selvfølgelig også anderledes fra, hvad en mand måske ville. Også fordi jeg har været der i forbindelse med job, hvilket selvfølgelig er et andet scenarie end, når jeg er på ferie der.

Dubai er cool og skør på samme tid. Sådan lidt Vegas-agtig, uden at være Vegas. Det er svært at forklare – det skal opleves. Men Dubai er på mange måder skøn. I Dubai kan du nyde solen i en strandstol om formiddagen, og besøge verdens højeste bygning Burj Khalifa om eftermiddagen for derefter at stå på ski om aftenen (indenfor) i Mall of Emirates. I Dubai stræbes der altid efter at ligge i toppen mht. alt, hvad man foretager sig. Derfor hører skyskrabere, luksusyachter, dyre biler, luksushoteller, kunstige øer, elegante restauranter og alt muligt luksus andet til dagligdagen.

Dubai ligger sydøst for Den Persiske Golf på Den Arabiske Halvø. Emiratet Dubai har Abu Dhabi mod syd og Sharjah mod nord og øst. De Forenede Arabiske Emirater har Saudi-Arabien og Oman som nærmest naboer. Mange sætter lighedstegn ved Dubai og De Forenede Arabiske Emirater; hvilket også gør, at Dubai ofte bliver opfattet som et selvstændigt land. Men selv om Dubai uden sammenligning er det mest kendte emirat i De Forenede Arabiske Emirater, så er det altså kun ét af i alt syv. De seks andre emirater er Abu Dhabi, Ajman, Fujairah, Ras Al-Khaimah, Umm Al-Qawain og Sharjah. Dubai er emiratet med den største befolkning, og det næststørste emirat (efter Abu Dhabi) målt i samlet areal. Efterhånden er en del turister også begyndt at rejse på ferie til flere af de seks andre emirater. Jeg har selv været i Abu Dhabi og Ras Al Khaimah for kort tid siden (det kan I selvfølgelig læse om i et andet indlæg).

Jeg begynder lige med at fortælle lidt om de enkelte områder i Dubai, da byen, i min optik, er sådan lidt sjovt opdelt. Jeg har brugt lang tid på at finde ud af, hvor tingene ligger i forhold til hinanden, men min stedsans er selvfølgelig heller ikke noget at prale af.

Bur Dubai er en god blanding af gammelt og nyt i Dubai. Her finder du både nye shopping centre og gamle moskeer. Den ældste del af området ligger omkring udmundingen af floden Dubai Creek, der adskiller Bur Dubai og Deira. Her finder du gamle bygninger, og det er hyggeligt at slentre langs havnefronten – specielt ved solnedgang. Lidt længere sydpå ligger souk-området, der er mindst lige så livligt som Deira på den anden side af floden.

Deira er et område, der skiller sig ud. Størstedelen af Dubai er meget moderne, og minder mere om en typisk storby end en klassisk, arabiske by. Men i Deira kan du opleve en helt anden side af Dubai. Når du krydser floden Dubai Creek, er det næsten som om, at tiden har stået stille, mens resten af byen er rykket ind i det 21. århundrede.

Downtown Dubai er et af de nyeste områder i Dubai. Placeringen er meget central med Sheik Zayed Road og Jumeirah vest for, Dubai Marina og Palm Jumeirah syd for samt Bur Dubai og Deira nordpå. Downtown Dubai er derfor også et fint sted at bo, hvis du gerne vil bo centralt så at sige. Vil du hellere det originale Dubai, er det ikke her. Det samme gælder, hvis du gerne vil bo ved stranden. Centralt i Downtown Dubai ligger fx Burj Khalifa, Dubai Mall og Dubai Fountain.

Dubai Marina er en del af det såkaldte New Dubai. Området ligger i den sydligste del af Dubai med Jebel Ali, der er verdens største menneskeskabte havn, som nærmeste nabo længere sydpå i udkanten af Dubai. Dubai Marina er på kort tid blevet et af de mest populære områder for både lokale og turister. Langs den flere km lange marina, ligger Marina Walk med barer, restauranter og butikker. Mellem stranden og marinaen ligger Jumeirah Beach Residence (JBR). Langs bebyggelsen her finder du The Walk (også kaldet Jumeirah Beach Walk), der er stedet at slentre om aftenen.

Jumeirah anses for at være en af de mest eksklusive bydele i Dubai. Jumeirah er et område med både offentlig- og privat strand, lækre butikker og store villaer. Mange af Dubais luksushoteller ligger i Jumeirah, herunder Al Qasr, Mina Al Salam, og i særdeleshed det 6* Burj al-Arab. Jumeirah er dog ikke udelukkende rigdom og glamour. I den nordlige del af området ligger Satwa, der er hjem for rigtig mange lavindkomst emigrater fra hovedsageligt Syd- og Centralasien.

Mange kender nok Palm Jumeirah, der er en menneskabt ø, formet som en palme. Øen ligger vest for Dubai Marina. Her er både ferielejligheder i turistklassen, dyre boliger med direkte adgang til stranden og flere hoteller, hvor det mest kendte er Atlantis The Palm, der foruden hotelværelser også har vandland, akvarium og en delfinlagune. Adgang til øen foregår via en bro lige nord for Dubai Marina. Herfra er der nem forbindelse til Sheik Zayed Road motorvejen, der løber hele vejen igennem Dubai. Palm Jumeirah ligger ikke så centralt som andre områder i Dubai. Men for børnefamilier kan området helt klart anbefales, da her er gode strande og meget at lave for børn (og voksne).

Fly & hotel: Du kan flyve direkte til Dubai fra København. Og vælger du det, kan du være fremme i løbet af ca. seks timer. Så det giver også mening at besøge Dubai i en forlænget weekend, især fordi tidsforskellen kun er tre timer om vinteren, og to timer om sommeren. Jeg vil klart anbefale at flyve med Emirates til Dubai. I det hele taget vil jeg anbefale Emirates, hvor man kan benytte dem, da det er et fantastisk flyselskab. Ofte kan du få gode billetpriser med Emirates til ca. 3.500 kr. for en billet til Dubai, og er du tålmodig og holder øje, kan du endda være heldig at få dem til kr. 2.500 pr. billet. Jeg har også benyttet Qatar Airways, men de flyver ikke pt. til Dubai pga. krisen mellem bl.a. Qatar og UAE. Derudover flyver også Turkish Airlines til Dubai, og de er også udmærket. Du mellemlander i Istanbul, men ofte kun ganske kort, og billetprisen er ret lav. Ofte omkring 2.000 til 2.500 kr. Norwegian flyver også direkte til Dubai. Der er i øvrig to lufthavne, Dubai Int. Airport, og den mindre men nyere, Al Maktoum Int. Airport. Begge er ganske fine.

Jeg har boet på en del resorts/hoteller i Dubai, og der er mange lækre steder at bo i byen, men jeg har klart mine favoritter. Anyway, i Dubai er der noget for enhver pengepung. Du kan bo på et 6* hotel eller på et 2*. Hotellerne i Dubai er af høj klasse, og kan ikke sammenlignes med dansk standard. Der er noget for enhver smag, hvad enten du er på forretningsrejse, eller på ferie som par eller familie. Der er helt klart mange dyre hoteller, men du kan bestemt også finde gode hoteller til rimelige penge, og der er mange gode kampagnetilbud. Det, der er vigtigst, er, at du beslutter, hvad du gerne vil bo tæt på – strand, det mere originale Dubai, Malls og byliv etc. To af mine favorithoteller i Dubai er dog Jumeirah Al Qasr at Madinat Jumeirah og Jumeirah Mina A’ Salam at Madinat Jumeirah.

What to do: 

 • Burj Khalifa, der uden tvivl er Dubais største attraktion – 828m højt tårn med platform på 124. Etage, hvorfra der er den mest fantastiske udsigt over hele byen.
 • Dubai Mall, som også er verdens største shopping center med 1.200 butikker. Her ligger også Dubai Aquarium samt en kæmpe skøjtebane.
 • Dubai Fontain, der om aftenen skyder vandstråler op i 150 meters højde.
 • Burj Al Arab også kendt under navnet ”Sejlet”. Verdens eneste 7-stjernede hotel, som samtidig er et af verdens højeste højhuse. Fra baren kan man se ”The World” (300 kunstige øer lavet som verdenskortet).
 • Wild Wadi Water Park (vandland, der er nabo til Burj Al Arab).
 • Mall Of Emirates (MOE), hvor også Ski Dubai ligger. Her er fem skibakker, hvor den længste er 400m. Der er ’løjper’ til både skiløb, snowboarding og kælk. Ligesom der er sådan nogle sjove plastikbobler for børn (jeg aner ikke, hvad de hedder), som man kan rulle ned af skibakkerne i også.
 • Ørkensafari i jeep.
 • Picnic i ørkenen, sov under stjernehimlen.
 • Sandboarding i ørkenen
 • Besøg Grand Moscue i Abu Dhabi, den er så smuk, og bestemt et besøg værd. Husk, at der er dresscode, men både mænd og kvinder kan låne tøj (hijab), hvis ikke du har din egen.
 • Marina – The walk
 • Jumeirah Beach Walk),
 • Tag på stranden og lav ingenting, eller der er mulighed for vandsport flere steder (se afsnit om strand).
 • Souk. Dubai har flere. Jeg har været i Spice Souk, Gold Souk, Souk Madinat. Her er mange, der gerne vil sælge, og folk kan være ret irriterende og anmassende. Omvendt er der flere sjove ting at købe, og det er noget helt andet at gå i de små gader og stræder, end i den pæne del af Dubai. I Souk Madinat synes jeg dog ikke, at de var påtrængende.
 • Dubai Creek, sejl med traditionel dhow.
 • Besøg et eller flere af de de andre emirater et par dage. De ligger alle i køre-afstand.
 • The Palm Jumeirah, hvor Atlantis ligger.

Mad & drikke: I Dubai kan du spise på de fineste Michelin restauranter, grille i ørkenen under stjernehimlen eller spise i en food court i et mall, hvor du faktisk kan få noget rigtig lækker mad fra Mellemøsten, i stedet for en burger fra en frygtelig amerikansk fastfood-kæde (de er der selvfølgelig også). Smag fx deres mange forskellige salater og falafel. Min ubetinget favoritsalat fra Mellemøsten, er ’Tabbouleh’, der er en salat fra Libanon med bl.a. tomater, persille, løg og mynte. Ja, altså der findes selvfølgelig også et utal af restauranter rundt omkring, hvor du får lækker mad til rimelige penge. jeg kan bl.a. anbefale den libanesiske restaurant, Reem Al Bawadi, der ligger i Dubai Marina. Jeg må selvfølgelig heller ikke glemme Cheesecake Factory. Man må aldrig glemme Cheesecake Factory! Her kan man få en virkelig god Caesar Salad (bestil frokostportion, ellers kan du glemme at spise op). Deres laksesteak er også god. Portionerne her er meget store. Køber du cheesecake, hvilket du selvfølgelig bør, hvis du er det mindste til den slags, så del et stykke (hvis du har nogen at dele med selvfølgelig), da også de er virkelig store. Cheesecake Factory ligger både i Dubai Mall, MOE og i Marinaen. Derudover er Starbucks da lige værd at nævne (jeg elsker jo Starbucks). Dem finder du også spredt rundt omkring, både i Malls og udenfor flere steder.

Natteliv: Generelt er alkohol ikke tilladt i Dubai. Du vil ikke kunne finde det i supermarkederne og på mange restauranter, men der er restauranter, hoteller, barer og natklubber, der har bevilling til at servere alkohol, og nattelivet i Dubai er absolut ikke kedeligt. Der er mange barer og diskoteker i Dubai, og de fleste ligger enten på hotellerne, ved strandene eller på den store vej, der løber gennem Dubai, Sheikh Zayed Road. De største natklubber og diskoteker er i weekenden fyldt med festglade mennesker – af både arabisk og vestlig herkomst. I Dubai begynder festen lidt tidligere, end i Danmark, og festlighederne er ofte i gang omkring kl. 22., men de fleste steder lukkes der som hovedregel også senest kl. 03. Mange diskoteker har ydermere “Ladies Night” midt på ugen, hvilket betyder, at kvinder ofte får både gratis indgang og gratis drinks. Vi var fx på Lock, Stock & Barrel JBR en tirsdag, hvor vi kom gratis ind og fik poletter til drinks. Lock, Stock & Barrel er en naklub, men fungerer også som bar, da der er en slags gårdhave, hvor du sidder udenfor og er lidt væk fra det hektiske dansegulv. De laver udmærkede Mojitos. Men husk, da der i Dubai er udskænkningsforbud af alkohol til personer under 21 år, at tage ID med, da diskoteker og natklubber også følger aldersgrænsen. De spurgte dog ikke efter mit ID, desværre 😉

Skal du ud at spise, og vil være sikker på at kunne få øl og vin, spørg da inden, du går ind på det pågældende sted, om de har alkoholbevilling. Derudover kan du også købe det i Tax Free i ankomsthallen i lufthavnen, og tage det med til hotelværelset/ferielejligheden, hvis du gerne selv vil kunne lave dig en drink.

Shopping: I Dubai kan du shoppe til dine kreditkort bløder. Der er bl.a. Dubai Mall og Mall of Emirates (MOE), der begge er kæmpe store. Faktisk er Dubai Mall verdens største shopping Center (1.200 butikker). Jeg har været der mange gange, og jeg har endnu ikke været det hele igennem – langt fra endda (og jeg har ellers det, man vil kalde et ganske udmærket shopping-gen). Du kan købe stort set alt i Dubai – mærkevarer, tasker, ure, elektronik etc. Derudover er Dubai centrum for guldhandel, og guldprisen ligger på ca. det halve i forhold til danske priser. Vil du have noget mere ’Mellemøsten’ med hjem, skal du købe noget i souken eller når du er på eventyr væk fra Dubai. Jeg købte en lille lampe i alverdens farver i en lille souk, og jeg elsker den. Udover de to kæmpe store malls, er der også Dubai Marina Mall i marinaen. The Beach Mall på JBR, City Walk i Jumerah og flere andre malls i de forskellige bydele.

Strand: Til trods for, at man umiddelbart tænker skyline, når man tænker Dubai, så har emiratet faktisk også nogle ret fine (nogle steder også hvide) strande flere steder. Der er en offentlig strand, der hedder Kite Beach, der ligger i Jumeirah, og som navnet nok antyder, er der kitesurfing på stranden, men også en masse andre strandaktiviteter. Man kan gå lidt hen ad stranden, så bliver der mere roligt. Der er også offentlig strand inde ved J.B.R. The Walk, hvor der foregår en masse. Strandpromenaden er hyggelig, og der er en masse at se på, butikker, boder, caféer, restauranter og der ligger en masse hoteller i området, men jeg er ikke imponeret over selve stranden, ej heller udsigten, hvor man kigger over på en masse byggeri. På Jumeirah Beach er der mange steder også privat strand, hvor kun hotelgæsterne, der bor på de pågældende hoteller kan benytte stranden. Nogle steder kan man dog betale sig fra at bruge stranden, men det er ikke billigt. Så er der Dubai Jebel Ali og Palm Jumeirah, som også har smukke hvide sandstrande, men også her er de ejet af hotellerne, der ligger der. Jumeirah Beach Park er ret populær, den strækker sig mange kilometer langs kysten. Det koster et mindre beløb at bruge stranden, men til gengæld er der en stor græsplæne, legepladser, picnincborde og boder.

Sport: I Dubai kan du nærmest alt. Du kan fx spille golf. Golfbanerne er dog ikke for nybegyndere, (har jeg ladet mig fortælle at en god ven (jeg aner intet om golf)). Derudover er der også mulighed for diverse vandsportsaktiviteter, ligesom skiløb er en mulighed – eller ’sandboarding’ i ørkenen. Man kan også windsurfe eller “bare” snorkel/dykke. Mulighederne er mange. Derudover er der selvfølgelig 117 motionscentre rundt omkring på hoteller. Ydermere skal Marina Circuit, hvor man kører Formel 1., da også lige nævnes. Den ligger i Jas Marina i Abu Dhabi (en time fra Dubai).

 

NYTTIGE LINKS www.emirates.dk

www.momondo.com

www.norwegian.dk

www.um.dk

www.suntransfer.com

www.dubai.com

VISUMREGLER
 • Visumfri i indtil 90 dage.
 • Passet skal være gyldigt 6 måneder fra indrejsedatoen, jf. link til FAE’s ambassades hjemmeside.
 • Forlængede pas anerkendes.
 • Danske provisoriske pas anerkendes ved udrejse, men ikke ved indrejse.
 • I følge immigrationsmyndighederne giver israelske stempler i passet ikke anledning til problemer.

Personer med dansk flygtninge- eller fremmedpas skal kontakte den De Forenede Arabiske Emiraters ambassade for at få oplyst, hvilke regler der gælder for deres indrejse.

TIPS OG TRICKS
I terminal 1 og 3 i Dubais Internationale Lufthavn findes der informationsskranker med 24 timers bemanding.

En mulighed er at komme rundt i Dubai er ved at benytte taxa, men du kan også vælge at bruge Dubais metro, der løber hele vejen langs Sheikh Zayed Road fra nord til syd. Jeg har okay erfaring med taxachaufførerne, så længe du skal til de mere gængse destinationer, som de alle kender. Men skal du fx et mindre kendt sted hen, brug da Über, hvor chaufførerne ofte har mere styr på lokation end taxachaufførerne, da de benytter navigation. Man kan i øvrigt sagtens tage en taxa/Über alene som kvinde. Grundlæggende kan du føle dig meget sikker i Dubai. UAE er et af de lande i verden, der har lavest kriminalitet.

Generelt er der heller ingen problemer med at rejse som kvinde i Dubai. Du behøver ikke at bære tørklæde, men klæd dig respektfuldt, så er det ikke noget problem. Faktisk troede jeg, første gang jeg rejste til Dubai, at jeg død og pine skulle have bukser eller kjole/nederdel til under knæene og dække mine skuldre alle vegne. Men jeg fandt hurtig ud af, at det handler om situationsfornemmelse. Hvor er du henne, hvem er du sammen med. Det er klart, at skal du ind i en moske, skal du ikke komme i lårkort og bikinitop. Men opholder du dig fx på stranden, er bikini helt fint. Opholder du dig i nogle af turistområderne, så kan du også sagtens gå i korte shorts osv., men går du i fx malls iført helt korte cowboyshorts og en tanktop. Regelsættet er lidt rigidt sat op, fordi hvis de ikke gør det, er der alt for mange, der ikke forstår vigtigheden af at respektere kultur og skikke. I min optik handler det ganske simpelt om at tænke sig om og respektere skikkene i det land, du har valgt at besøge. Man går da heller ikke ind i en dansk eller græsk kirke iført bikini og cowboyshorts.

Kombiner evt. Dubai med ferie i Det Indiske Ocean, Maldiverne eller måske Seychellerne. Det kunne også være nabolandet Oman, der er meget forskellig fra Dubai (jeg var der sidste år, men det kan du læse om i indlægget om Oman). Eller en kombi med et af de andre emirater, der alle er langt mere rolige end Dubai.

Do’s

Tænk dig om, hvad angår kultur, og herunder også skikke. UAE er på mange måder anderledes fra Danmark. Selv om de er meget vestlige og moderne i forhold til andre muslimske lande, er du stadig ikke i Danmark.

Brug evt. Suntransfer eller lign. firma, hvis du skal fra lufthavnen. De står med skilt i ankomsthallen, tager din bagage og kører dig til døren på hotellet. Vi brugte dem sidst, og det fungerede fint, da vi skulle køre helt til Ras Al Khaimah (emirat i UAE), som tager ca. 5 kvarter.

Husk altid at have kontanter, når du kører taxa i Dubai, de tager ikke imod kreditkort.

Dont’s

Der er meget at se og lave i Dubai. Lad være med at tro, at du kan nå det hele på et par dage – det kan du ikke.

Lad være med at leje bil i selve Dubai, hvis du ikke kender området. Det er forvirrende at køre i Dubai, og misser du en afkørsel, kan der gå længe, før du igen kommer i den rigtige retning. OG både taxa og Über er billige.

Vejret i Dubai er perfekt med temperaturer som en god dansk sommerdag om vinteren, og noget højere om sommeren. Jeg elsker temperaturen i Dubai forår, efterår og vinter, men jeg vil klart anbefale at undlade at rejse til Dubai i hvert fald i juni, juli og august, hvor der ofte er temp. helt op til 50 grader. Jeg var der i slut maj, og vi havde 47 grader. Men selvfølgelig er man vild med varme… Man kan jo også altid søge indenfor, hvor der er aircondition overalt. De er vilde med AC i Dubai.

Der er en tidsforskel på plus tre timer om vinteren og to timer om sommeren (dansk sommertid). Dvs. Dubai er tre timer foran DK, så længe vi har vintertid.