Luang Prabang & Vientiane, Laos.

Laos – landet med evig ro. På landkortet ser Laos måske nok sådan lidt indeklemt ud, som det ligger der mellem Burma, Kina, Vietnam, Cambodia og Thailand. Det er det eneste land på den indokinesiske halvø, som ikke har nogen kyst. Men tag ikke fejl, Laos er SÅ smuk, og så langt fra indeklemt.
Landet gennemskæres fra nord til syd af Mekongfloden, landskabet er grønt og frodigt. Når man står højt oppe i bjergene og nyder solnedgangen over Mekongfloden, er det, som om landet fortsætter i det uendelige. Desuden kan det lille, bjergrige land tilbyde smuk natur, spændende mad og en utrolig venlig befolkning.

Fly & hotel: Det kan være en god idé at kombinere Laos med et andet land, fx Thailand Vietnam eller Cambodja. Luang Prabang ligger fx kun ca. 45 minutters flyvetur fra Hanoi. Vi tog en uge i Laos, hvor vi var aktive og så en masse, og derefter Thailand, hvor vi lå på stranden og slappede af.  Der er flere forskellige muligheder, hvad angår fly til Vientiane, som vi fløj med. Vi rejste med Thai  Airways, som jeg er glad for. Men mulighederne er, som sagt, mange. Norwegian flyver også, ligeså Air France og Aeroflot Russian Airlines. Man kan altså også flyve til fx Luang Prabang, men vi valgte at sejle dertil fra Vientiane – en i øvrigt vildt hyggelig tur. Umiddelbart har jeg dog erfaret, at det er billigere at flyve til Vientiane.

Der er mulighed for at bo på luksushotel med spa, men man kan også vælge at bo i mere simple omgivelser, som bl.a. mange rygsæksrejsende gerne gør. Generelt vil jeg sige, at hotellerne i Laos er billige i forhold til så mange andre steder, jeg har været. Vi boede på et utrolig lækkert hotel med udsigt til junglen, og atmosfæren der var uovertruffen. Hotellet hedder Le Palais Juliana, hvor de alle var utrolig søde og rare.

Luang Prabang: Luang Prabang er en by i det nordlige Laos. Byen ligger på bredden af Mekongfloden omgivet af grønne bjerge, og er hovedstad i en provins af samme navn. Byen ligger 305 meter over havets overflade. På vores tur til Laos oplevede vi så mange ting, og en guide ved navn Tong Vang var bestemt med til at gøre vores rejse oplevelsesrig på den helt rigtige måde. Han var 27 år og arbejdede som turguide i Luang Prabang.

What to do:

  • Vi cyklede på mountainbikes i bjergene og sejlede i kano på en lille flod, der snor sig omkring Mekong floden. Turen var smuk, men hård, da floden på dette tidspunkt af året (vores vinter) er lav og uden strøm, hvilket betyder fem timer nonstop ved pagajen, og det vel at mærke efter først at have cyklet tre timer i bjergene. Så hvis man er til aktiv ferie, får man noget for pengene i Luang Prabang. Dog får man en mere vild, men også våd kanotur, hvis man vælger at rejse i lavsæsonen, som begynder omkring maj og varer frem til september – dog afhængigt af, hvor i Laos man befinder sig.
  • I Luang Prabang hersker en sjælden form for fred og ro. Det skyldes måske at laoterne aldrig synes at have travlt. Bilerne i byen kører højst 30 km/t, og folk slentrer af sted i de små gader, næsten som stod tiden stille.
    Byen, der har tilnavnet Kongernes By, er ikke større, end at den kan opleves til fods. Den er omgivet af jungle og floder, der kan opleves til fods, fra ryggen af en elefant, på en cykel eller i en kano.
    Når den stærke sol begynder at forsvinde bag bjergene eller ved Mekongflodens bred, ligger de lokale og turisterne side om side på sivmåtter og små puder og nyder en laotisk øl, mens solen siger godnat.
    Efter blot en times kørsel i en tuk-tuk (en form for taxa) kommer man til flere smukke vandfald. Her har man også mulighed for at bade i det krystalklare vand. Et af vandfaldene ligger i et naturreservat, hvor der lever både bjørne og tigre – dog spærret inde i særlige områder.
  • I Luang Prabang kan man hver morgen kl. 5.45 (hvis man er til at stå tidligt op) se munkene, der vandrer af sted. Det er et anderledes syn at se de mange kronragede munke i safrangule klæder gå gennem byens stille gader i morgengrynet, når solen netop har fået øjne. En sejltur på Mekong Floden er også et must. Fra Luang Prabang sejler du en kort tur op af floden, ca. 30 km, til Pak Ou Grotterne, som er fyldt med smukke gamle buddhafigurer i alle størrelser og udformninger. Man kan også besøge nogle af de små landsbyer langs floden.

Vientiane: Vientiane har et indbyggertal på blot 600.000, og må siges at høre til blandt de mindre hovedstader i verden. Vientiane bliver indimellem kaldt for ”Verdens største landsby” med levnene fra den franske kolonitid – de smukke franske herskabsvillaer, der ligger side om side med smukt dekorerede buddhistiske templer. Byen er ikke større, end at den kan opleves til fods, og man glemmer let, at man befinder sig i en hovedstad. Om aftenen summer gaderne af liv, når alle sidder i gaderne for at spise aftensmad på byens mange hyggelige fortovscaféer. Der er en helt utrolig hyggelig og afslappet atmosfære i Vientiane.

What to do: 

  • På en rejse til Laos er det livet og naturen, der er attraktionen, men du bliver ikke skuffet. 32 af byens oprindelige 66 templer er bevaret, og byen er erklæret Verdens Kulturarv af UNESCO. Udover de smukke templer er Royal Palace Museum byens største seværdighed. Det tidligere kongepalads er i dag indrettet som nationalmuseum. Paladset er bygget i 1904 under den franske kolonitid som residens for Kong Sisavang Vong og hans familie. Museet huser en meget fin samling royale antikviteter og tronsalen er et imponerende syn.
  • I Vientiane kan du fx besøge Wat Si Saket, som er byens ældste tempel. Tæt på Wat Si Saket ligger Haw Pha Kaew, som er et tidligere royalt tempel. Læg også vejen forbi morgenmarkedet Talaat Sao, som til trods for navnet altså har åbent hele dagen. Markedet er et indendørs indkøbscenter med hundredvis af små forretninger, som handler med alt mellem himmel og jord. Hvert år ved fuldmåne i november afholdes festivallen Bun That Luang, der er årets største højtid, og på den sidste dag afholdes der en stor fest ved stupaen, hvor der er boder, gadekøkkener og musik.
  • Turismen i Laos begyndte langsomt at blomstre omkring årtusindskiftet, og siden da har flere turister fundet vej til landet. Dog er det smukke land stadig relativt uberørt, og neon-turismens ansigt har endnu ikke vist sig. Byerne er omringet af smukke landskaber, der giver lyst til både aktiv ferie og bare at dase ved flodens bred med en juice eller noget hjemmelavet laotisk mad. For mig betyder Laos eventyr.

Mad & drikke: Laotisk mad er lækker. Den er ikke så krydret som fx thaimad, men køkkenet bærer præg af friske krydderurter og grøntsager. Ris er selvfølgelig en basisvare i køkkenet, som alle andre steder i Asien. Især sticky rice er en spise, du ikke kan undgå at møde i Laos. Derudover er hvidløg, skalotteløg, citrongræs, galangarod, ingefær og chili nogle af de ingredienser, du ofte vil møde, når du spiser mad i Laos.  Tag på restaurant L’Elephant eller Café Toui i Luang Prabang, eller Noy’s Fruit Heaven eller Lao Kitchen i Vientiane. Ha’ dog in mente, at det er et stykke tid siden, at jeg spiste der. Tingene kan jo have ændret sig siden da.

Shopping: Som så mange andre steder er der tusindvis af ting at købe i Luang Prabang og Vientiane, men her er næsten urimeligt billigt. I Luang Prabang bliver flere af gaderne i den indre del af byen, i løbet af eftermiddagen, lavet om til en farvestrålende markedsplads, hvor både keramik, sølv og hjemmesyet tøj har sin plads. Om morgenen – meget tidligt om morgenen vel at mærke – er området som fortryllet, da gaderne nu bugner af krydderier og friske grøntsager i stedet. Gaderne i Luang Prabang bærer også præg af en vis sans for orden. Skidt får ikke lov at ligge og flyde, og der er fortov og fine gadelygter. Man kan heller ikke undgå at bemærke, at laoterne er meget glade for blomster. Alle vegne står smukke duftende buske, træer, palmer og krukker med blomster. Nå, men derudover så silke, kunst, smykker, hjemmelavet møbler, krukker og meget mere er værd at overveje at tage med hjem i kufferten.

Strand: Laos har ingen kyst og derfor altså heller ingen strande. Laos er noget helt andet, og er man kun til strand og solstol, skal man droppe Laos. Når det er sagt, er der mulighed for at bade ved flere vandfald, og mange hoteller har lækre pools. Men nogen badedestination, er det ikke. Min rejse til Laos betød derimod for mig fredfyldte landskaber med templer i tusindvis og et forunderligt indblik i en helt anderledes og fredelig verden, hvor livet går langsomt med buddhisme som omdrejningspunkt. Ufattelig smuk natur, og venlige mennesker overalt.

Sport: Mountainbikes i bjergene, ro i kano på floden (i lavsæson får du din sag for mht. strømmen), hiking og ellers en løbetur gennem byen ved daggry. Flere hoteller har jo altså også gym, hvilket kan være et godt alternativ, hvis man gerne vil røre sig lidt.

NYTTIGE LINKS www.nyhavnrejser.dk har nogle virkelig gode pakkerejser. Alternativt; book en flybillet og bestil hotel seperat. Det gør jeg som regel.

www.qatarairways.com

www.thaiairways.com

www.aeroflot.com (har aldrig fløjet med dem, men de skulle efter sigende være helt udemærket, og de er ofte rimelige i deres priser).

VISUMREGLER Der er visumpligt i Laos. Ved rejser til Laos (maks. 30 dage) kan du enten købe dit visum ved grænsen (fx Vientiane, Luang Prabang, Pakse), eller i lufthavnene. Du kan undgå den langsommelige proces ved grænserne ved at søge visum hjemmefra. Dette gøres via den Laotiske ambassade i Stockholm. Køber du dit visum ved ankomsten til Laos, skal du være opmærksom på at visum kun afregnes i dollars (USD) samt at den officielle pris er 30,- USD pr. person (det kan dog variere). Det kan på det kraftigste anbefales at have både Kip, Baht og Dollars med, når du krydser grænsen mellem Thailand og Laos. Better safe than sorry. Læs mere om visum på um.dk
TIPS OG TRICKS
 Vær opmærksom på, at du kan flyve til flere forskellige steder fra Danmark i Laos.

De vil meget gerne modtage dollars i Laos, men modtager naturligvis også deres egen valuta. Da vi handlede på markederne, oplevede vi, at de meget gerne ville have dollars i stedet for deres egen valuta. Det kan dog have ændret sig, da det er et par år siden, jeg var der.

Der er ikke ATMs alle vegne, du kommer, men kreditkort bliver accepteret på hoteller og restauranter m.m.

Du kan ikke veksle til Kip (møntfoden i Laos) i Danmark, men du kan gøre det i Thailand.

Do’s:

Hyr en guide i Luang Prabang, hvis du vil ud og opleve naturen, og vil undgå at fare vild.

Er du til aktiv ferie, er Luand Prabang et godt bud. Dog er det ikke Lanzerote.

Dont’s:

Lad være med at tage til Laos, hvis du forventer strandferie eller store familieresorts med syv pools og vandrutsjebane.

Lad være med ‘kun’ at tage til hovedstaden, besøg også andre byer. Laos er så meget mere.

Klimaet i Laos er meget varieret. De nordlige egne er kølige, mens de sydlige egne har tropisk klima. Fra maj til oktober er det monsun-tid, og her falder der meget regn. Den tørre sæson ligger fra november til april, altså vores vinter- og start forår-sæson. Sidst i tørsæsonen topper temperaturen med op til 40°, mens den koldeste periode ligger i december og januar. Her falder temperaturen ofte til under frysepunktet – dog kun i bjergene.

Klimaet er behageligt i Luang Prabang, hvis man fx besøger landet i vores vintersæson, men alligevel kan det anbefales at vælge et hotel med pool, da det er skønt at blive kølet ned efter en lang trave- eller cykeltur i bjergene. Man kan også tage en dukkert i Mekongfloden, men det tilrådes kun i selskab med en guide.

Ligså er det i Vientiane. Begge steder er vinterdestination for os danskere, men man kan selvfølgelig sagtens besøge landet om sommeren også – dog skal ma huske på, at det i så fald kan risikere at regne meget, dog mere i Vientiane end i Luang Prabang.

Tidsforskellen mellem Danmark og Laos kan variere alt efter, om Danmark har sommer- eller vintertid: Sommertid +5 timer. Vintertid +6 timer.