New York. The Big Apple. The City That Never Sleeps. Kært barn har mange navne. NYC er en af mine absolut favorit storbyer i verden. Ja ja, jeg har flere, men jeg elsker NYC for så mange ting. Men NYC kan også være forvirrende, hvis man er der 1. gang. Selvom jeg har været der mange gange, kan jeg stadig blive lidt forvirret, men min stedsans er heller ikke helt færdigudviklet. Men ret skal være ret, NYC er let at finde rundt i sammenlignet med så mange andre storbyer. Når du skal finde rundt på Manhattan er det nemlig ret simpelt, da vejene, der går øst-vest har numre fra 1st street til ca. 150th street, mens de nord-syd gående veje syd for central park har numre fra 1st Avenue til 12th Avenue.

The City of New York består af fem boroughs (bydele), der hver udgør et amt, og alle har deres charme og deres egen stil: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens og Staten Island. Med over 8,3 millioner beboere på et område på 789,4 km² har New York City den næststørste befolkningstæthed af storbyerne i USA. Men NYC er fantastisk. Noget af det, jeg elsker, er, at den har det hele. Den har plads til at favne alle, og der er så mange muligheder lige meget, hvad man næsten er til.

Manhatten er så igen opdelt i tre områder: DownTown, Midtown og Uptown. Uptown er mest beboelse, Midtown er hvor flest seværdigheder findes, og Downtown er en blanding af forretningsomåder og forskellige ”funky” kvarterer. De tre områder er ydermere delt i omkring 20 kvarterer, herunder Soho, Chelsea, Hells Kitchen osv.

Fly & hotel: Der er mange muligheder. Jeg har fløjet med mange forskellige flyselskaber, og har egentlig været godt tilfreds. Jeg foretrækker selvfølgelig direkte flyvning fra København, men har nu også haft en del flyvninger via Paris, Reykjavik, London eller et fjerde sted. Jeg har ofte fløjet med Norwegian, og kan klart anbefale dem. SAS fløj jeg med for et par måneder siden, og jeg var ikke imponeret. Der var dårlig siddeplads og servicen ringe. Faktisk var det lidt som at være med i ’Rytteriet’ fra DR, flypersonalet manglede bare den lyserøde trøje over skulderne. Anyway, der er masser af muligheder for billige flybilletter fra København til NYC, man skal bare holde øje, da der ofte er gode tilbud.

Hvad angår hotel, er der også rigtig mange gode bud, men der er et par ting, du bør tage med i dine overvejelser, når du vælger hotel i NYC. Hvis du spørger mig, skal du altid bo tæt på en Metro station. Faktisk plejer jeg ikke at tage metroen meget, når jeg er på storbysferie, meeen man bliver jo træt fra tid til anden, eller den er god, når man skal hurtigt hjem, og taxaerne ingen steder kommer pga. rushhour. Derudover tænk over, hvor mange penge du vil bruge på overnatning samt hvilket slags område, du gerne vil bo i, da NYC har mange forskellige områder, som netop skrevet.

Jeg elsker Hudson Hotel af flere årsager. Det er et cool hotel med et venligt personale, det ligger centralt og lige ved et hjørne af Central Park, men ikke langt fra Times Square, dog uden at være lige midt i larmen. At være tæt på central Park gør en kæmpe fordel for mig, når pigen med halm i træskoene lige har brug for et pusterum fra storbyen, så er den grønne oase magisk. Derudover ligger hotellet lige ved en Metro station. Ligeledes er der et fint outlet tæt på, faktisk to, og verdens bedste juicebar lige om hjørnet, for ikke at tale om Starbucks lige nede ad gaden (men de ligger jo næsten på hvert gadehjørne i NYC). Derudover er der flere glimrende restauranter i nærheden, hvilket jeg nævner længere nede.

What to do: 

 • Frihedsgudinden: Du kan godt nøjes med at se Frihedsgudinden på afstand, men det er også muligt at gå hele vejen og komme op i Frihedsgudinden som turist. Dog anbefaler jeg, at du i så fald booker billetter på nettet.
 • Brooklyn Bridge: Du kan vælge fx at tage metroen til Brooklyn Bridge fra Manhattan og gå tilbage til Manhattan over broen. Det er en smuk tur, hvor du kan se hele Manhattans skyline. Vi gjorde det, sidste gang jeg besøgte byen, ved solnedgang, og det var SÅ smukt. Man kan også leje cykler, og cykle frem og tilbage over broen.
 • High Line: Du SKAL gå en tur på High Line i NYC. Gider du ikke gå hele turen, så kan du blot ‘stige’ på og af, som det passer dig. High Line er en nedlagt højbane i New York, på Manhattans vestside, som var i brug fra 1934 til 1980. Siden 2009 er hovedparten af jernbanen ombygget til en lang og smal offentlig park. Parken går fra 14. gade i Meatpacking District til 30. gade ved Penn Station. Her er en masse steder, man kan sætte sig og nyde udsigten, her er planter og boder med kaffe og is, og så en absolut vildt hyggelig stemning. Man ser på en eller anden måde ‘bagsiden’ (ikke negativt ment) af NYC, hvis man kan sige det sådan.
 • Broadway: New York har en kæmpe teaterscene, som er centreret omkring legendariske Broadway. Her kan du opleve de helt store opsætninger med de store stjerner, som du også kender fra Hollywood. Eller du kan også gå ‘off-broadway’ og se små, originale stykker opført på utraditionelle måder.
 • Empire State Building: Empire State Building er et af de bedste steder at betragte New Yorks ikoniske skyline fra, og så er der noget nostalgisk over bygningen, hvis man spørger mig for slet ikke at tale om alle de filmscener, de fleste husker, der er filmet på toppen af Empire State Building. Du kan købe billet, når du kommer dertil, men også på nettet og på gaden lige ved bygningen.
 • Ground Zero: Den 11. september 2001 er der ikke mange, der glemmer, og mindesmærket, Ground Zero, er så absolut anbefalelsesværdigt at besøge, og evt. tage et besøg på det dertilhørende museum med i købet. Kommer man om tirsdagen, er museet gratis, da det var en tirsdag, 9/11 skete. Derudover kan man altid gå rundt uden for og se mindesmærkerne. Stedet påvirker mig meget, da jeg altid møder nogen, der har mistet en kær netop her.
 • Central Park: Her trækker man vejret helt ned i maven. Midt i den pulserende storby er Central Park en oase af skov, som new yorkerne selv bruger flittigt til at slappe af i og til løbe- og gåture. Cykling og rulleskøjter, og hvad der ellers findes. Køb en juice eller kaffe, og nyd stemningen. Specielt om foråret og efteråret er de mange træers blade et smukt syn, men sne i Central Park er nu absolut heller ikke af vejen. Man kan også leje cykler og komme endnu mere rundt i den meget store park. Derudover er der også skøjtebane og mulighed for at køre i hestevogn.
 • Ellis Island: Den lille ø i New Yorks havn var slusen, man skulle igennem, hvis man søgte drømmen om Amerika i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet. Her er museum, som er ret interessant, hvis man er historieinteresseret.
 • The Met: The Metropolitan Museum of Art – eller The Met, som det kaldes i folkemunde – er et af verdens største museer, og bestemt et besøg værd, hvis man altså er til værker fra det antikke Grækenland, malerier af alle de største europæiske kunstnere og selvfølgelig også amerikanske værker.
 • Staten Island Ferry: New York handler selvfølgelig mest om, hvad der sker i byen. Men man skal ikke glemme, at millionbyen er omgivet af vand. En sejltur på Hudson River kan anbefales, og man ser Manhattan lidt på afstand. Staten Island-færgen sejler frem og tilbage mellem Staten Island og Manhattan 24 timer i døgnet. Det er gratis at tage med en, og en mulighed for at se Statue of Liberty, hvis man ikke gider helt over til den, op i statuen osv.
 • Times Square: Det er et af de absolut mest turistede steder i New York, men det skal alligevel opleves. Basta. Det er turistet ja, men at komme hjem fra NYC, uden at have været på Times Square, føles altså ikke rigtigt.
 • Grand Central Station: Stationen er en jernbanestation, der ligger centralt i Midtown, på 42. gade og Park Avenue på Manhattan. Det er verdens største jernbanestation målt i antal perroner: 44 perroner med i alt 67 spor, fordelt på to niveauer under gadeplan. Derudover er den også kendt fra rigtig mange film, og bygningen er i sig selv meget smuk. Derudover kan jeg anbefale Great Northern Food Hall, der også ligger i bygningen.
 • Shopping og outlets.
 • Wall Street: Der er ikke så meget at se i virkeligheden, men mange synes, at det er sjovt at have set, og det koster jo ingenting.
 • I øvrigt er Williamsburg i Brooklyn begyndt at vokse og blive en del af det ” hippe” New York City. Bydelen ligger tæt på Manhattan, og her er flere gode restauranter – nogle med udsigt over Manhattans skyline.

Mad & drikke: Du kan få alt. It’s that simple. Og der er mange gode restauranter, men det ville næsten også være mærkeligt andet i så stor en by. Anyway, jeg kan anbefale Beauty & Essex, der serverer noget af det bedste mad, jeg har spist længe. Beauty & Essex ligger ikke i umiddelbar nærhed af mit hotel, men er en af de mest coole restauranter ever. Kvinderne får champagne serveret på badeværelset (skal opleves). Men de annoncerer ikke, og når man kigger ind af vinduet, ligner det en musikforretning. Men da da da da, der er en hemmelig dør. Stedet hedder Beauty & Essex, link længere nede i tekst.

Derudover kan jeg anbefale Juniors, hvis man vil på en traditionel diner (og det skal man næsten), og hvor de serverer vanvittig lækker cheesecake  – jeg spiser ALTID cheesecake, når jeg er i NYC, øh og vidst også i resten af verden (ligger bl.a. ved Times Square). Er man til cheesecake vil jeg dog også anbefale Eileen’s Special Cheesecake, der ligger i Greenwich Village, eller Cheesecake Factory, men der skal du en tur til Queens eller Jersey. Men man kan få al slags mad i NYC, og jeg har efterhånden spist mange forskellige steder. Så skal du til NYC og er i tvivl mht. restauranter, så skriv, hvad du leder efter, og jeg vil se, om jeg kan hjælpe.

Juicebaren ‘Juice Generation (8th Avenue and 58th Street) kan også klart anbefales. Den ligger i øvrigt to min. gåtur fra Hudson Hotel. Tæt ved hotellet spiste vi i øvrigt også på Blue Ribbon Sushi Bar & Grill, hvilket også var lækkert. Men der er SÅ mange juicebarer i NYC, nok lige så mange, som der er Starbucks, og det er mange (heldigvis til begge dele).

Little Italy kan også anbefales. Her får man lidt følelsen af at være tilbage i Europa, med den mindre smalle, men hyggelige gade, hvor man sidder udenfor på små hyggelige restauranter og caféer. Her er flere gode restauranter. Derudover er der mange restauranter på 9th og 10th Street, ligesom der er flere rigtig hyggelige, små steder i Chelsea, Soho og Greenwich Village, hvor manden er lækker.

Husk også, at newyorkerne ikke rigtig spiser morgenmad hjemme, som vi gør. Derovre er det helt normalt at spise si morgenmad på en morgenmads-restaurant eller på Starbucks. Ligesom mange henter kaffe og/eller juice samt en (eller to) croissants og yoghurt/frugt – og tager det med udenfor til en af de mange bænke eller små borde med stole, der står på små torve rundt omkring til fri afbenyttelse. Ligesom mange henter frokost på den lokale deli, og det er ikke at kimse af. Du kan nemlig får stort set alt, hvad hjertet begærer de steder. Igen; tag mad og drikke med dig til en lille park, et torv eller Central Park og spis din mad der, hvis ikke du gider sidde inden for. Elsker det.

Natteliv: Oh my. Her er der også rig mulighed for både det ene og det andet. Lige fra små snuskede barer til de fedeste natklubber. Jeg kan fx anbefale Beauty & Essex, som er en restautant, men som har DJ og bliver en slags natklub/bar senere. Derudover er drinks på Rooftop i NYC et must. Her ville jeg tage til Le Bain at The Standard, High Line, 1 Rooftop at 1 Hotel Brooklyn, hvor man har en smuk udsigt til skyline på Manhattan. Derudover også Pod 39 Rooftop Lounge & Bar og Hudson Hotel har også Sky Terrace. Men derudover er der jo også natklubber i alverdens afskygninger, jazzklubber, comedyklubber, Karaokebarer, barer osv., og næsten lige meget, hvor man bor, kan man helt sikkert finde et godt sted i nabolaget. Jeg har været lidt forskellige steder, men det afhænger jo også af, hvad slags musik m.m., man er til.

Shopping: Do I really need to say anything? It’s NYC! NYC er et mekka, hvis du elsker at shoppe. Både dyre mærkevarer, masser af fede mindre dyre forretninger og ikke mindst vintagebutikker og loppemarkeder. Derudover selvfølgelig outlets. Woodbury er et af dem. Man tager bussen fra Port Authority, og det tager ca. en halvanden times tid at køre derud, og koster ca. 300 kr. retur. Woodbury er en hel lille by, hvor der er mange forretninger – både de dyrere og dem, hvor de fleste kan være med.

Udover Woodbury, er der også to Tanger outlets i Jersey, hvor der også er mange forretninger. Men man skal være klar over, at det er heldagsudflugter, når man tager i den slags outlets, og bor på Manhattan, som de fleste turister nok gør (eller Bronx og Brooklyn). Man kan dog, hvis man gerne vil i et outlet smutte i Century 21, som der ligger flere af i byen. Jeg bor helst på Hudson Hotel, når jeg er i NYC, og der ligger en Century 21 på W 66th Street (Hudson Hotel er på W 58th Street). Her kan man virkelig gøre et godt kup, hvad angår mærkevare. Og det er lige fra kufferter til sko, tøj, tasker og alt muligt andet. Ligesom der er T.J. Max tæt på hotellet også.

Generelt er der gode mulighed for shopping på Maddison, Fifth og Broadway. Derudover også i Soho og Greenwich Village, der har nogle fede små butikker med anderledes tøj fra upcoming designere til rimelige priser. Derudover er der også vintage/Second Hand butikkerne (og ja, jeg ved, at der reelt er forskel på de to begreber, men når selv folk i modebranchen ikke kan blive enige om at definere begrebet, gider jeg altså ikke bruge tid på det her, så tomato/tomato). Jeg anbefaler Ina i Soho, Ellen, Lower East side, No Relation og Edith Machinist. Der er mange flere, men blot for at nævne nogle. De to sidste holder priserne noget lavere end de førnævnte. Men generelt er du til vintage/second hand, så er det specielt områderne East Village, Lower East Side, West Village/Greenwich Village og Williamsburg i Brooklyn, du skal bruge lidt tid på.

Strand: Neeej, du er på storbys ferie, men selvfølgelig kan du tage op af kysten og få strand og hele molevitten. Ligesom der selvfølgelig er en masse hoteller med pool, hvis man er til den slags (eller børnene er).

Men vigtigst af alt: Nyd tiden i NYC uanset, hvornår på året du er på besøg. Sæt dig og drik kaffe eller juice, spis et æble fra et af de mange fine markeder, der er her og der. Kig på mennesker og slap af. Spis lækker mad på en økologisk fortovscafé. Gå rundt i de forskellige bydele og mærk stemningen, som er helt forskellige fra bydel til bydel – og det er ret unikt.

Sport: Det er ret enkelt. Du er på storbysferie, og det betyder altså ofte, at man går en del. Alle bydele opleves bedst på gåben, hvis du spørger mig. Sidst jeg var af sted, gik vi 25-30 km hver dag (så er der altså plads til cheesecake). Derudover bor jeg aldrig langt fra Central Park, da jeg elsker at løbe en morgentur her. Men derudover kan du leje cykler i Central park og cykle dagen lang, eller stå på rulleskøjter. Der er også skøjtebane i parken, hvor du kan leje skøjter. Og igen der er jo altid gym på hotellet, hvis du bor et sted med et sådan (det gør jeg altid) eller en pool, hvor man kan morgensvømme og se solopgangen over NYC.

NYTTIGE LINKS www.morganshotelgroup.com/hudson/hudson-new-york

www.beautyandessex.com (restaurant, Lower East side).

www.momondo.dk når du fx skal finde hotel. De samler alle søgemaskiner under en, præcis som tilfældet er med fly. Meget brugervenlig.

www.suntransfers.com www.supershuttle.com Hotellet vil også meget gerne hjælpe mht. shuttle-service til og fra lufthavn.

www.goairlinknyc.com

www.usembassy.gov

VISUMREGLER Husk at søge ESTA, hvis du rejser derover som almindelig turist. Søg via https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ og print det ud selv om,  det ikke burde være nødvendigt.

Har du været i USA inden for de sidste to år på ESTA, kommer du hurtigere gennem immigrationen i lufthavnen.

www.um.dk

TIPS OG TRICKS
Her vil jeg understrege, at man skal vide lidt om, hvad man gerne vil, når man besøger byen, der er stor og overvældende. Husk også at bo tæt på en Metro station, der fortryder du ikke.

Vi valgte at blive hentet af en shuttle, som vi havde booket gennem Hudson Hotel,da vi skulle i lufthavnen. Manden var så flink, og turen rigtig fin og endda til en god pris. Kan anbefale dem (se link ovenfor). Men spørg altid på jeres hotel, de vil som regel meget gerne hjælpe.

 

Do’s:

Ha’ styr på hjemmefra, hvordan du kommer fra lufthavn til hotel. Uanset, hvilken lufthavn du lander i, er der et stykke vej til Manhattan, hvor de fleste bor, når de er på besøg i NYC: En shuttle er en god idé, tjek muligheder og book hjemmefra på nettet eller via hotel. Man kan også dele en taxa med en, hvis man skal samme vej. Det accepterer de fleste chauffører. Endelig har NYC også et fint metrosystem, som også fungerer fint til fx JFK Lufthavn. Dog gider jeg personligt ikke okse med kufferter i metroen, men vi er jo alle forskellige.

Spis morgenmad ude (noget, der er lidt usædvanligt for mange danskere). Men der er så mange hyggelige steder at spise morgenmad i NYC. Mange hoteller har det ikke med i prisen, netop fordi, det er meget almindeligt at spise morgenmad ude – også for newyorkerne.

Dont’s:

Pas på ‘limosine’taxaerne’, der står ved ankomsthallen, når du træder ud. De er dyre.

NYC er mange ting, men lad være med at bo det ‘forkerte’ sted i forhold til, hvad der er dig. Bydelene er så forskellige fra hinanden, så du skal vide med dig selv, hvad det er, du vil have ud af turen til NYC.

Lad være med at spare penge ved at bo langt væk fra byen og Metrosystemet, det betaler sig ikke.

Undgå taxa i Rush hour, du kan sidde fast i trafikken i flere timer, og når du tager taxa, sørg da for, at taxachauffør starter taxameter. Tjek altid, at bilen har licens, det hænger på glasset mellem chauffør og dig på bagsædet.

Glem at leje bil med mindre, du skal ud af byen. Der er alt for meget trafik i  NYC til at komme frem og tilbage, det er svært at finde parkeringspladser, skilte kan være forvirrende og du risikerer at få bøder eller slæbt din bil væk.

Sådan helt generelt kan man sige, at NYC har tidligere forår end DK, og sommeren holder længere. Det er varmere, og sommeren kan være meget varm. Jeg foretrækker NYC forår, efterår og vinter. Der er SÅ smukt om foråret – Central Park er en oase, hvor man kan ligge og nyde det, gå en tur, cykle, stå på rulleskøjter eller hvad man nu finder på. Om efteråret er parken også fantastisk smuk med alle sine farver og den stadig lune luft. Vinteren i NYC holder jeg af, fordi jeg elsker jul, og det gør NYC også. Der er så smukt pyntet mange steder, og byen emmer af julestemning – og der er ofte sne, som vi danskere jo higer efter ved juletid.

New York er seks timer efter Danmark om vinteren, og fem timer om sommeren (dansk sommertid).