Oman (Muscat, Nizwa, Bahla og Salalah).

Det er ikke for sjov, at Oman bliver kaldt for det lykkelige Arabien. Med en lille kop af tin skænket til randen med sort kardemommekrydret kaffe, bliver jeg budt velkommen til Muscat. Her lever man af verden udenfor, dog i dag mest som turistdestination, men man har i mange hundrede år været vant til at omgås folk fra store dele af verden, og man føler sig velkommen. Turister kommer der også flere og flere af i takt med, at regionens ’gammelkendte’ turistlande Dubai og Abu Dhabi også får flere og flere turister. Men med sine smukke bjerge, gyldne ørken, grønne oaser og hvide sandstrande har naturen en særlig tiltrækningskraft på besøgende i Oman.

Det lugter lidt af 1001 nats eventyr med de lave arabiske ler bygninger, de farverige lamper og folk i de traditionelle smukke klæder – både i Muscat og de minde byer, som jeg besøgte. En rejse til sultanatet Oman er nemlig en virkelig autentisk oplevelse – en rejse tilbage i tiden, og alligevel også et møde med en moderne feriedestination, hvor du kan dykke, tage på safari, spille golf og en masse andet. Oman byder på en smuk uspoleret natur, sol, varme og strand. Her har man mulighed for at lære den gamle arabiske kultur at kende med de smukke hvide kystbyer, frodige oaser og lækre hoteller indpakket i traditionel arabisk stil.

Jeg fløj til Dubai og kørte derfra sammen med venner mod Muscat i Oman med stop i et par byer undervejs. Grænseovergangen er en oplevelse i sig selv. Man skal frem og tilbage mellem diverse kontorer og have stempler og små lapper papirer adskillige gange, som man så skal aflevere frem og tilbage mellem de forskellige instanser. Det hele tager lidt tid, så vær tålmodig. I det hele taget er tålmodighed virkelig en dyd, når man rejser i arabiske lande, da de har et lidt anderledes forhold til tid, end vi danskere har. Lad os bare sige det sådan. Når man kommer fra Dubai, er Oman, ligesom de øvrige emirater i øvrigt, meget mere ’Mellemøsten’ end Dubai. Flere jordfarver, flere flade bygninger og mere ’som i gamle dage’, men det har jo også sin charme. Man kan altså også flyve til Muscat fx, og er dermed uden ’oplevelsen’ ved grænseovergangen mellem Dubai (UAE) og Oman. Muscat er Omans hovedstad, og har ca. 880.000 indbyggere. Byen dækker et ret stort område, og er egentlig flere mindre landsbyer, der med tiden er vokset sammen.

Jeg havde en enkelt overnatning i Nizwa pga. job. Nizwa er en by i det nordlige Oman, med et indbyggertal på cirka 70.000. Byen er en af de ældste i landet, og er ikke en turistby, og med mindre, at man er historieinteresseret eller lign., tænker jeg ikke, at det er her, man rejser hen på ferie. Det samme gør sig gældende for Bahla. Det er begge sådan lidt øde støvede byer, men da jeg var der under ramadanen, var der selvfølgelig meget mere øde. Men er man bare lidt kultur- og historieinteresseret, er det skam begge spændende byer at besøge, men at bo der, not so much. Bahla er i øvrigt kendt for byens fort, der er fra 1300-tallet, og det ældste i landet. Faktisk har UNESCO udpeget netop det fort som værende en del af verdens kulturarv. Byen ligger ca. 40 km. fra Nizwa, og omkring 200 km. fra Muscat. Besøg evt. både Nizwa og bahla på vejen til Muscat, hvis I kører gennem bjergene i bil, eller alligevel er på tur i området.

Muscat derimod er klart byen, man besøger i Oman, og ligeså er badebyen Salalah, der ligger i den eksotiske sydlige del af Oman, og byder på smukke strande med vajende kokospalmer. Salalah er Omans næststørste by, og er med sine fine sandstrande, gode dykkermuligheder og et hyggeligt byliv med souker og caféer en ret populær destination i Oman. Kort sagt, kan man sove under ørkenhimlens stjerner eller nyde luksuslivet på et smukt resort.

Fly & hotel: Jeg kørte, som sagt, fra Dubai til Oman. Først til Nizwa og Bahla og derefter til Muscat gennem bjergene, som var en virkelig smuk tur. Men du kan også flyve til Muscat fra både Dubai og København, dog ikke direkte. Men både Qatar Airways, Lufthansa, Swiss, Turkish Airlines, British Airways, Emirates m.fl. flyver detil. Priserne er meget skiftende, men kan fås ganske rimelige, hvis man er fleksibel, og holder lidt øje med tilbud m.m. Derudover kan man også flyve til Salalah med bl.a. Emirates og Qatar Airways (to af mine yndlings flyselskaber).

Den internationale lufthavn ligger i øvrigt nord for Muscat i et område, der hedder Seeb, og det tager ikke langt tid at flyve dertil fra Dubai. Hvorimod det tager 4-6 timer at køre til Muscat fra Dubai alt afhængig om man kører gennem bjergene, hvilket jeg klart vil anbefale, selv om det tager længere tid, men turen er SÅ smuk.

I Muscat boede jeg på The Crowne Plaza Muscat, som var et ganske fint hotel med både pool og skøn strand, der også lå fint i forhold til midtbyen. Men kan også anbefale The Chedi Muscat. I Nizwa boede jeg på Golden Tulip Nizwa, som er et udmærket hotel, men ikke noget fancy. Det er lidt slidt og gammelt, men personalet var venlige, og der var rent og pænt.

What to do: Med udgangspunkt i Muscat:

  • The National Museum
  • Sultans palads
  • Al Alam Royal Palace
  • Bait Al-Barnda Museum
  • Muttrah Souk
  • Galia Art Gallery, som ligger i et gammelt omansk hus, så man kan se, hvordan sådan et så ud.
  • Ørkensafari
  • Sultan Qaboos Grand Mosque
  • Safari til søs, Musandam
  • Old town, Muscat
  • Nizwa – bl.a. souken
  • Sands of Wadi Bani Khalid
  • Delfintur
  • Hvaltur
  • Dhow bådtur
  • Jabel Shams (bade i Wadier): Blandt de smukkeste wadier i Oman er Wadi Bani Khalid (også den største), og den nærliggende Wadi Shab. Wadi Shab er dog kun mulig at besøge til fods efter en kort tur med båd. Herefter kan man vandre langs de høje klippevægge, indtil man når til en række små søer af vand fra bjergene og en stor og næsten eventyrlig grotte, som det kun er muligt at besøge ved at svømme – og ved højvande dykke – igennem en smal sprække i klippevæggen.
  • Stranden Ras al Jinz er et af de største ynglesteder ved det Indiske Ocean for skildpadder af arten Green Turtles. Hvert år kommer ca. 30.000 skildpadder hertil for at lægge æg, primært i sommersæsonen (juni til september). For at beskytte skildpadderne, er området lavet til et naturreservat, og det er kun muligt at besøge skildpadderne på guidede ture om aftenen omkring kl. 22, og igen kl. 4 om morgenen. Der er også begrænsede pladser for ikke at stresse skildpadderne. På reservatet kan man betale for guidede ‘skildpaddeture’, overnatning på hotel, adgang til skildpaddemuseet og morgenmad. Er der ikke plads på reservatet, kan man overnatte på det nærliggende Turtle Beach Resort, hvorfra der kører bus til og fra skildpaddereservatet.
  • Bahla – Byens fort, der er med på UNESCOs Verdensarvliste.
  • The Castle of Jabreen, der er en massiv træbygning, bygget tilbage i det 17. århundrede, og et fint eksempel på islamisk arkitektur (ligger ikke langt fra Bahla).

Mad & drikke: Generelt har Muscat et rigtig fint udbud af restauranter, der er mange, der laver lokal omansk mad, men også mange indiske og libanesiske restauranter. Derudover er der selvfølgelig flere restauranter, der serverer international mad, og de fleste større amerikanske fastfood-kæder er repræsenteret, hvis man er til den slags. Bait Al-Luban, der serverer lokal mad, skulle være virkelig god. Jeg har ikke selv været der, men har flere hold venner, der har anbefalet den varmt. Et andet sted, som jeg kan anbefale at besøge, hvad enten det er for at få en kop kaffe, ryge en vandpipe (jeg ryger ikke, men de andre så ud til at være godt tilfredse), eller spise noget mad, er et område, der hedder The wave, hvor maden er god, og atmosfæren sådan rigtig hyggelig. Man sidder udenfor, og der er bænke, pudder og fine lamper i alverdens farver – og en enkel palme her og der. Det må I ikke snyde jer selv for.

Derudover er der flere malls i Muscat, hvor der også er restauranter, men om de er gode, må jeg være svar skyldig. Da jeg besøgte Muscat under Ramadanen, var der i øvrigt virkelig ringe muligheder for at finde en restaurant, der var åben, før solen var gået ned. Det er IKKE ligesom i Dubai, hvor de fleste holder åbent, og hvor muslimerne så bare holder sig fra restaurantområdet i et mall fx, eller restauranter og caféer lukker gardinerne ned, så man kan spise og drikke inde bagved, uden at genere nogen.  Jeg havde virkelig svært ved at opdrive frokost, og måtte til sidst køre i supermarkedet og købe noget at spise. Restauranterne på de store hoteller er selvfølgelig åbne.

Natteliv: Der er bestemt mulighed for at gå på både bar og natteklub i Muscat, men jeg var ikke på hverken natklub eller bar, så kan ikke anbefale en bar/natklub frem for en anden, sorry. Mht. alkohol udskænkes det skam på hotelrestauranter, hotelbarer samt i private klubber, men det er forbudt at drikke offentligt

Shopping: Den største og mest traditionelle souk ligger i Mutrah i Muscat. Den har både en overdækket del og en del, der består af små stræder og snørklede stier. Også andre bydele har souk-lignende områder, men det er mere handelsstræder, der er fyldt med mindre og større forretninger og restauranter. Køb keramik og besøg nogle af de fine små gallerier i byen. Der er naturligvis også malls i Muscat (Muscat City Centre, Oman Avenues Mall og The Walk) , hvor der er flere internatinale butikskæder repræsenteret samt en masse andre butikker, man ikke kender. Muscat er ikke noget shopping mekka, men der er bestemt mange fine ting, når blot man har øjnene åbne, og kigger lidt på, hvad nogle af de små butikker her og der handler med.

Hvad angår supermarkeder, ligger der to (måske der er kommet flere til) af den franske supermarkedskæde Carrefour i byen – et i Qurum og et i Seeb. Derudover selvfølgelig også andre supermarkeder, som jeg ikke kender navnene på.

Strand: Muscat og Salalah er de to byer, hvor de bedste strande ligger. Salalah ligger smukt mellem bjergene og det Indiske Ocean, og bl.a. Al Mughsail Beach og Al Fizayah Beach er populære. I Muscat er der også flere fine strande, bl.a. Qurum Beach og Qantab Beach – den sidste er kun delvis offentlig. Men begge meget familievenlige.

Sport: Kitesurfing, trekking, dykning, snorkling, golf og en masse andet. Bor du på et resort er der ofte, ligesom i alle andre lande, gym, og flere steder også mulighed for at løbe udenfor, dog ikke i sommerperioden, da det er alt for varmt (tro mig).

NYTTIGE LINKS www.um.dk

omantourism.gov.om

www.nyhavn.dk

www.atlantisrejser.dk

www.apollorejser.dk

VISUMREGLER Visum er påkrævet til Oman. 30 dages turistvisum til Oman fås ved ankomst for ca. 20 omani rials (svarende til ca. 340 danske kr.).Visum skal betales, når man ankommer.  Kører man over grænsen fra Dubai, betaler man også, og det tager lidt tid, da man skal igennem hundrede og sytten kontorer, og de ansatte har IKKE travlt… Læs mere på www.um.dk
TIPS OG TRICKS
Inden du/I rejser, tjek da, hvornår Ramadanen falder,  da det kan have konsekvenser for din ferie i Oman, hvis du kommer under Ramadanen. Aktivitetsniveauet er under Ramadanen meget lavt, butikker har kortere åbningstider, og det er svært at finde restauranter, der har åbent, før solen er gået ned. Derudover skal du være mere tildækket end ellers. Altså Oman er moderat, men bestemt ikke så moderat som Dubai, og når det er Ramadan, dækker man skuldre og knæ af hensyn til lokalbefolkningen, og det kan være ret varmt i 47 grader, skal jeg hilse og sige. Det gælder naturligvis ikke på hotellets strand eller ved poolen på hotellet, men går du fx gennem lobbyen på hotellet under Ramadanen, og ikke har dine skuldre dækket til, vil du blive bedt om at gøre det. De er ikke lige så strikse, når det ikke er Ramadan.

Men som alle andre steder i verden handler det om at klæde sig efter omstændighederne, vise respekt og i øvrigt bruge almindelig sund fornuft. Ved besøg i moskéer o.lign. skal man huske at tage skoene af og placere skoene, så sålerne vender ind mod hinanden. Kvinder skal have tildækkede arme og hår. Jeg havde altid mine skuldre og knæ dækket til, når jeg gik ud, og tager du til en offentlig strand for at bade, bør du ikke gå i bikini fx, men tage en badedragt på. Husk at spørge, hvis du gerne vil fotografere personer, du ikke kender, og principielt må der ikke tages billeder af lufthavne og de bedende i moskéer. 

Sørg for at besøge wadierne i hverdagene, da de er populære udflugtsmål for de lokale i weekenderne – særligt de wadier, hvor det er tilladt at bade.

Man kan aflægge besøg hos skildpadderne på Ras al Jinz. Men jeg er generelt ikke til, at man forstyrrer dyrene i naturen unødvendigt, så jeg kommer ikke til den slags. Men ved, at du skal booke billet i god tid, da der er begrænset plads på turene for at beskytte skildpadderne.

Do’s

Det er billigt at køre i taxi i Oman, og det er generelt en god, nem og sikker måde at komme rundt på. Husk dog at have kontanter til betaling, da taxierne ikke tager imod kreditkort.

Hoteller og større restauranter har moderne toiletforhold. Men andre steder kan man risikere et møde med de såkaldte pedaltoiletter og manglende toiletpapir. Standarden på offentlige toiletter eller i landområder kan også forekomme primitive. Medbring derfor eget toiletpapir, vådservietter og hånddesinfektionsgel.

Dont’s:

Regn ikke med, at det er simpelt at tage en bybus fx, og det er svært at finde information om busruter i Muscat.

Kør ikke fra fx Dubai gennem bjergene til Muscat uden at have noget koldt at drikke med, fx i en køletaske eller lign. Du skal nemlig ikke regne med, at du møder mange steder, hvor du kan købe mad og drikke på din vej gennem bjergene i Oman.

Oman er bedst at besøge fra oktober til marts, hvor temperaturen er mest behagelig. Om sommeren kan temperaturen snildt snige sig op mod 50 grader. Jeg var der i maj, og havde fornøjelsen af 47 grader. Det kan ikke anbefales.  Varmen er i øvrigt tør, og ikke fugtig som fx i Asien.

Ligesom i Dubai er der en tidsforskel på plus tre timer om vinteren og to timer om sommeren (dansk sommertid). Dvs. Oman er tre timer foran DK, så længe vi har vintertid.