Phu Quoc, Vietnam

Når jeg skriver paradisø, så mener jeg det. Phu Quoc er en smuk lille ø i Siambugten med fin natur. Jeg kunne lide øen lige fra jeg satte min fødder der. Øen er knap 50 km lang fra nord til syd, kantet af hvide sandstrande og klippeformationer og med et frodigt landskab bestående af skiftevis sletter og bølgende bakker. Phu Quoc betyder sol, palmer og hvide strande, men også historie.

På den vestlige del af øen ligger øens eneste egentlige by, Duong Dong. Duong Dong er en ret lille by, men huser alligevel en masse. Der er aftenmarked, hvor der er mulighed for at spise alverdens mad på de små restauranter med plastikstole i de små gader. Det er ret hyggeligt, meget lidt luksuriøst, men meget autentisk. Vietnamesere er venlige og vil så gerne, at du smager deres specialiteter (det tør jeg dog ikke altid).

Byen kan godt være lidt forvirrende, selv om den ikke er så stor. I øvrigt er det mere eller mindre umuligt at finde et ’rigtigt’ supermarked. Vi brugte flere timer en aften på at finde noget, der bare lignede, men det er altså ikke rigtig kommet til øen endnu. Derimod kunne man købe alverdens ting, blot i små forretninger (det vi kalder kiosker/små købmænd) rundt omkring i byen, og det er jo faktisk også meget hyggeligere. Dog kan det, som sagt, være lidt svært at orientere sig, så tag en taxa og bed chaufføren om at hjælpe dig.

På øen ved man ikke meget om miljø – affald og den slags, og de har på ingen måde lært at håndtere deres affald, og det bliver kun værre, da øen er i rivende udvikling, og der bygges rigtig mange steder pt. Så jeg vil i øvrigt anbefale, at har man lyst til at opleve den smukke paradisø, skal det være inden, at den er overrendt af turister, hvilken den højst sandsynlig er inden for de næste par år eller fem.

Fly & hotel: Fra København til Ho Chi Minh City fløj vi med Thai Airways, men der er mange muligheder. Qatar, SAS, KLM, Turkish Airlines, Singapore Airlines, FinnAir osv. Vi boede i Ho Chi Minh City i fem dage (se andet rejseindlæg om Ho Chi Minh City), og fløj videre til Phu Quoc. Det tog ca. 45 min., og koster ikke meget.

Vi boede på The Shells Resort & Spa, som er et smukt resort, der ligger lige på stranden. Men der er flere rigtig smukke hoteller, der ligger fantastisk på stranden. På The Shells havde vi det fineste værelse med den mest udsøgte udsigt, man kan ønske sig. Personalet på hotellet er søde og rare, talte dog skidt engelsk, men hvad de ikke formåede rent sprogmæssigt, formåede de til gengæld, hvad angår service og venlighed. Dog kan hotellet i perioder, hvor det ikke er fuldt booket (afhængig af sæson) godt virke lidt forladt visse steder, fordi det er relativt stort. Vi mærkede det dog ikke, da vi havde valgt at bo helt nede ved vandet, og ikke i en bungalow bagved. Vi nød faktisk, at der ikke var fuld af mennesker alle vegne, men sådan er vi jo så forskellige. Dog kunne de godt stramme op i poolbaren.

Hotellets Spa er fantastisk, og hotellets gym fungerede også perfekt. Hele området er meget smukt, og man får lyst til at at spadsere rundt om aftenen bare fordi der er smukt. Men det er et stort område, og er man dårligt gående, skal men lige tænke over, hvor man booker værelse/bungalow. Dog har de buggies, som de gerne kommer og henter dig i, hvis du ringer efter dem. Maden på hotellet var lækker, vi spiste der ikke hver dag (jo, morgenbuffet, som var virkelig god), da vi ikke er så meget til at blive på et resort hele ferien. Vi skal jo ud og opleve. Men at sidde på restauranten helt nede ved stranden og bare nyde livet, kan nu alligevel anbefales.

What to do: Den nemmeste måde at komme rundt på Phu Quoc er ved at tage en taxi, da det er billigt. Nogle dage hyrede vi en taxa hele dagen, og kom rundt på øen og så en masse.

  • Bådtur i ’skærgården’.
  • Næsten en tredjedel af øen er naturreservat, så der er også fine muligheder for at tage på vandreture i en meget smuk natur.
  • Besøg fængslet fra 2. Verdenskrig, Phu Quoc Prison, men hav in mente, at det kan være lidt hård for børn, da der ikke er lagt fingre imellem, hvad der skete med krigsfanger i fængslerne her. Der er også et museum med billeder fra krigen, men også her er det hård kost.
  • Phu Quoc Pearlfarm. Men vær klar over, at det handler om at sælge perler til turisterne. Mere autentisk er det altså ikke. Men vil du gerne købe perler, er det stedet.
  • Phu Quoc er også meget kendt for deres fiskesauce, og på øen kan man besøge fabrikken, der fremstiller ’Nuoc Mam’ (den berømte fiskesovs), der i øvrigt er en uundværlig ingrediens i vietnamesisk madlavning.
  • Der er flere steder, hvor de laver honning, og man kan besøge biavlerne, se bierne osv. Vi købte honning her, og den kan anbefales.
  • Hvid peber er åbenbart det helt store fra Vietnam (det fortalte min veninde, der elsker at lave mad, mig). Der er rigtig mange peberfarme, og jeg tror ikke, at der er den store forskel på, hvilken du vælger at besøge. Køb endelig peber med hjem, der smager himmelsk.
  • Man kan både leje sin egen båd, eller tage på diverse bådture forskellige steder hen. Der er både Day and Night cruises. Der er bl.a. John’s Tours. Se link ovenfor.
  • Der var ved at blive bygget et kæmpe vandland, der vi var der for knap to år siden, så mon ikke, at det er færdig nu…
  • Safari Park

Mad & drikke: Det vietnamesiske køkken er også en oplevelse. Maden er let og fyldt med smag, dog uden at være for stærk. og landets bedste fiske- og skaldyrsretter siges faktisk at kunne fås på netop Phu Quoc, og vi var i hvert fald godt tilfreds. På aftenmarkedet har man god mulighed for at stifte bekendtskab med det lokale køkken til meget lave priser. Vi spiste der et par gange. Maden var virkelig god, men tjek lige mht. hygiejne – den er bedre nogle steder end andre.

Vi spiste også på The Shells (vores hotel), der havde virkelig lækker mad, men besøgte også en amerikaner, der har boet på Phu Quoc i 20 år. Hans restaurant Winston’s Burgers & Beers, hvor du selv ’bygger’ din burger, kan være lidt svær at finde, ligesom flere af de andre restauranter, men tag en taxa. Her er en hyggelig atmosfære blandt de få borde (der er ikke plads til mange), og både mad og cocktails er lækre. Ligeså deres hjemmelavede lemonade. Derudover er der også The Pepper Tree, The Spice House at Cassia Cottage, Rory’s Beach Bar og CAMI Restaurant & Bar, der er besøg værd.

Shopping: Hvid peber, honning, fiskesauce, perler, lokalt håndværk og eller en masse turistskrammel. Men der er butikker her og der mellem alt det andet, der har gode ting, især lokalt håndværk af forskellig art. Men shoppe sådan rigtig shoppe, der vil jeg alligevel anbefale at tage et andet sted hen, men det er vel også de færreste, der tager til en lille ø i Vietnam for at shoppe i knæ. Det var i hvert fald ikke, hvad vi kom for.

Strand: Der er mange lækre strande på øen, dog er de meget forskellige fra hinanden. Hvor vi boede, på Ganh Gio Beach, var der lidt bølger og knap så børnevenligt at bade. Hvorimod på nordsiden af øen, var der helt stille lavt vand, hvor man bl.a. kan finde de smukkeste muslingeskaller, hvis man er til den slags (det er vi). Der er flere både rolige og smukke strande (faktisk rigtig mange), men de har et stort problem med skrald, så snart man bevæger sig lidt væk fra de forskellige resorts med privat strand eller de områder, de selv holder pæne (lige som så mange andre smukke steder, desværre). Det er selvfølgelig ikke noget, du ser som turist med mindre, du tager på opdagelse, men det er en skam, at de intet begreb har om affaldshåndtering.

Men strandmæssigt er Phu Quoc et rent paradis mange steder. Det er især strandene på vestsiden af Phu Quoc, der er populære. Fx Bai Truong syd for Duong Dong, hvor man kan nyde solnedgangen. Jo længere sydpå, jo mere ugenerte bliver strandene. Mange giver dog prisen for øens smukkeste strand til Bai Sao på østkysten, som også er smuk, men med mindre roligt vand end på Vestkysten. En af mine favoritter er Sao Beach, hvor der hænger flere fine gynger i palmerne, sandet er hvidt og havet turkisblåt. Husk dog at køre til venstre, når vejen skiller, da stranden er bedre på den del. Fra Duong Dong er der heller ikke langt til øens længste strand, Long Beach.

Sport: Det er ret varmt at løbe udenfor i højsæsonen i hvert fald, og luftfugtigheden er høj i lavsæsonen. Men tidlig morgen kan anbefales, hvis man vil løbe en tur. Dog er vejene ikke super gode på øen, og flere kører som en brækket arm, de kører dog ikke så stærkt. Generelt vil jeg anbefale vandsport og resortets gym.

NYTTIGE LINKS
VISUMREGLER  Danske statsborgere, der ønsker at besøge Vietnam, skal have visum, med mindre der er tale om rejser af højst 15 dages varighed. Visum kan søges gennem den vietnamesiske ambassade i København. Ansøgning om visum skal indsendes i god tid inden rejsen. Der opkræves et visumgebyr. Men der kan også, som noget relativt nyt, søges om visa til Vietnam med varighed op til 30 dage og én indrejse på nettet. Det såkaldte e-visa søges via https://evisa.immigration.gov.vn/, hvor man indtaster sin ansøgning, indbetaler et visa gebyr og modtager et kode til brug, når visa er blevet godkendt og skal printes.Tjek altid ved afhentning af pas med visum, at det udstedte visum har den rigtige gyldighedsperiode, det korrekte antal dage og indrejser. Tjek ligeledes ved indrejsen i Vietnam, at passet bliver påstemplet den korrekte udrejsedato. Husk at medbringe ekstra pasfotos i tilfælde af at man mister sit pas eller skal søge om forlængelse af visum.
TIPS OG TRICKS
Jeg troede, at jeg skulle sørge for en masse US dollars hjemmefra, men det er ikke nødvendigt. Da jeg var i Vietnam for ca. ti år siden, ville de helst have US dollars, men i dag tager de lige så gerne imod deres egen valuta. Så lad være med at stresse over det, og hæv evt. i ATM i lufthavn, når du ankommer. Du kan betale med kreditkort på hoteller, restauranter osv., men der er altså også en del steder, hvor du skal bruge kontanter, og der kan være langt mellem ATMs nogle steder på øen.

Do’s:

Tag hertil NU. Øen er under voldsom udvikling, og om få år er den ikke mere, hvad den er nu.

Tag en taxa – det koster næsten ingenting.

Tag gerne rundt på øen, da øen har flere forskellige ting at byde på, ligesom strandene fx også er meget forskellige fra hinanden alt efter, hvor man befinder sig.

Dont’s:

Hvis du ikke gider turisme, så hold dig væk fra perlefarmen og fiskefabrikken.

Drop at leje bil, det kan ikke betale sig, når taxaerne er så billige, og i øvrigt er skiltningen på øen ikke lige god alle vegne. Faktisk er den ret ringe de fleste steder.

Phu Quoc har det man kalder tropisk monsunklima med fugtige syd/sydøstvinde fra maj til og med september, og tørre nord/nordøstvinde resten af året. Det regner mest mellem september og januar i forbindelse med orkansæsonen. Det er varmest i det, de kalder ’tørkeperioden’, ofte mellem 30-35 grader. Ellers ligger temperaturen normalt på ca. 25-30 grader. Jeg var der i februar/marts, og vejret var perfekt, men selvfølgelig varmt.

Tidsforskel er plus seks timer om vinteren (dansk vintertid) og plus fem timer om sommeren ( dansk sommertid).