Reykjavik – byen med det unge hjerte

Island er helt klart et land, der rummer meget store kontraster, ikke mindst af lys og mørke. Om sommeren er der sol næsten hele døgnet, om vinteren derimod er der kun få timers dagslys. Min første gang på Island var i forbindelse med job, men heldigvis sådan et job, hvor man kommer ud og oplever den smukke rå islandske natur. Her var jeg heldig at tilbringe nogle dage med en islænding, og det er altså en fordel at være sammen med en, der kender øen/byen som sin egen bukselomme. Reykjavik er en helt fantastisk hyggelig by, og kan besøges året rundt alt efter, hvad man er til selvfølgelig. I det hele taget er Island vanvittig smuk uanset, om det blæser, sner eller solen skinner. Der er noget helt betagende ved naturen på Island. Øen har en meget rå og anderledes natur fra, hvad man ser i Danmark. Mit råd er klart, at besøger du Reykjavik, skal du også tage ud og opleve naturen på den smukke ø.

Reykjavík er en by med et ungt hjerte, men med en lang historie, omgivet af fjelde og hav. Den ligger, som sagt, lige midt i et storslået uspoleret og mega smukt landskab. Byen har små huse beklædt med bølgeblik ved siden af moderne glasbygninger. Jeg kan godt lide, når man bruger det traditionelle og det moderne – det skaber noget helt unikt.

Der er ca. 122.000 indbyggere i Reykjavík, og den er dermed ikke en klassisk storby af størrelse. I byen kender mange hinanden, og der hilses på gaden, hvilket du som turist ikke kan undgå at opleve. Men man skal ikke skue hunden på hårene, for selv om det ikke er en kæmpe storby, er der meget at tage sig til, og byen er fyldt med energi. Ligesom der er mange lækre hoteller, eksklusive mærkevareforretninger og designbutikker samt internationalt anerkendte restauranter med dygtige kokke i byen. Reykjavik omtales som en af Europas cooleste byer, og det smarte er, at fordi byen ikke er større, er alt inden for rækkevidde. Det elsker jeg. Jeg udforskede byen til fods, men man kan også gøre det på cykel.

Også lige lidt om Island generelt. Øen er en vulkanø med store bjerge, mange vulkaner, gejsere og kæmpe gletsjere. På øen er der faktisk nogle af verdens mest aktive vulkaner, og flere af Europas største gletsjere. Derudover kan du se vandfald, søer og floder samt blomstrende dale. Island har i øvrigt tre store nationalparker med meget smuk natur.

Fly & hotel: Første gang jeg fløj til Island, fløj jeg med WOW Air (direkte), og det var egentlig ikke tosset. Det er et low budget flyselskab, og det ser man ikke i tvivl om. Men rejsen er ikke lang, og både fly og personale er helt fine. Dog bærer bagagemulighederne i den grad præg af low budget. Men du kan også flyve direkte med Icelandair, Norwegian eller SAS. Priserne er klart rimelige, men WOW Air eller Icelandair er ofte billigst.

Derudover skal også nævnes, at Icelandair giver mulighed for stop over. Dvs. du kan fx flyve til NYC med Icelandair, men gøre et stop undervejs på Island, uden at det koster dig mere. Dvs. du flyver to uger til USA, men kunne godt tænke dig at opleve Island også. Så tager du fx tre nætter på Island, og flyver videre til USA efterfølgende, men prisen er ikke anderledes fra, hvis du var mellemlandet et par timer, og efterfølgende fløjet videre. På nær det hotel, du selvfølgelig selv skal betale.

Hvad angår hoteller, er der selvfølgelig en masse hoteller, men da man for nogle år siden pludselig ikke kunne følge med antallet af turister, der besøgte Reykjavik, valgte mange privatpersoner at lave guesthouses. Dvs. de bruger deres private hjem eller et hus de ejede til andet formål – som en slags hotel, nemlig et guesthouse. Et guesthouse i Reykjavik fungerer oftest således, at man bor sammen med andre. Man har sit eget værelse, men deler badeværelse (nogle har dog deres eget badeværelse) og køkken med de andre i huset. Der findes også hostels i Reykjavik, hvor du kan dele værelse med andre, eller have dit eget.

Jeg boede i et lille guesthouse, havde eget værelse og badeværelse, men delte køkken med de tre andre, der boede i huset. Det fungerede fint (jeg brugte ikke køkkenet). Men netop fordi, efterspørgslen er så stor på hotelværelser m.m. i Reykjavik, er priserne også relativ dyre i forhold til, hvad man får for pengene. Jeg kunne sagtens have fundet et hotel til de samme penge, men så havde det ikke ligget centralt, og mit guesthouse lå helt centralt, og jeg skulle bare bruge et bad og en seng. Men der er altså også nogle rigtig fine og hyggelige hoteller at vælge imellem, men book i god tid, da Island er et populært rejsemål.

What to do: Reykjavík er porten til resten af Island ift. transport, og det er muligt at tage på mange forskellige dagsture ud i landet herfra, fx til de omkringliggende bjerge, gletsjere, vulkaner og varme kilder.

 • The Blue Lagoon – husk badetøj
 • Secret Lagoon –  husk badetøj
 • Hallgrimskirkja
 • Golden Circle på alle tider af døgnet.
 • Videy Island (smukt naturområde)
 • Kringlan Mall (shopping).
 • Helikoptertur
 • Austurvöllur, slik sol på den grønne plet foran parlamentsbygningen.
 • Laugavegur, hovedgaden for shopping, hvor du kan holde alle de kaffepauser, du har lyst til, på hyggelige caféer.
 • Der er faktisk en hel del museer i Reykjavik, jeg har ikke været på dem alle, men kan anbefale bl.a. Friluftsmuseet Árbæjarsafn og Nationalmuseet. Men der er mange flere.
 • Der er mange rigtig fine gallerier i Reykjavik med spændende og anderledes kunst.

Mad & drikke: Reykjavik er hyggelig, og har meget at byde på, hvad angår restauranter og små hyggelige caféer, og det er en fornøjelse at spise ude i Reykjavík. Mange restauranter benytter sig af New Nordic-filosofien, hvor friske lokale ingredienser prioriteres, og hvad enten du foretrækker friskfanget fisk, lam eller vildt, vil der være noget til din smag. Jeg kan bl.a. anbefale Sushi Social og Icelandic Street Food. Om dagen er der også masser af liv på byens mange caféer, hvor der normalt er adgang til både gratis wifi, vand og genopfyldning af frisk kaffe (det kunne vi lære noget af i Danmark).

Natteliv: Reykjavík er kendt for sit natteliv, der starter sent og forsætter langt ud på de sene nattetimer (ligesom i Danmark). Den lokale musikscene er en af hovedattraktionerne i Reykjavíks byliv, hvor der spilles alt muligt musik, og der er jævnligt livekoncerter med lokale artister, som du kan høre på de mange barer og spillesteder i 101. Stemningen er så hyggelig. Livekoncerterne er i øvrigt en fin måde at starte en aften i byen på. Gæsterne begynder at komme til natklubberne omkring midnat, hvorefter festen rigtig går i gang med 1-tiden (igen som i Danmark). Derudover er happy hour-kulturen også ganske populær i Reykjavik, og der er gode mulighed for at drikke drinks til en rimelig pris før aftensmaden på en af de mange barer i byen.

Shopping: Du skal klart købe noget af deres smukke strik med hjem. Men vær opmærksom på, at man kan købe det ’rigtige’ hjemmestrikkede – made in Island’, men også strik, der er ’made in Vietnam’. Og man skal da klart købe den ægte vare, også selv om det koster lidt mere. Har du en ægte islændersweater af uld på og en vindtæt tynd jakke uden over, fryser du ikke, heller ikke i frostvejr. I det hele taget er der mange små hyggelige butikker i Reykjavik, både hvad angår internationale mærker, men bestemt også islandske designere og kunstnere, der laver alt lige fra tøj til keramik. Ikke at forglemme gallerierne med de mange smukke billeder. Der er i øvrigt også Kringlan Shopping Mall med 180 butikker. Jeg var der dog slet ikke, da jeg prioriterede at opleve naturen og resten af Reykjavik i stedet. Men har ladet mig fortælle, fra en af mine islandske venner, at det er et helt fint sted at shoppe, men tænker dog, at de fleste ikke tager til Island for at shoppe.

Strand: Nu er Island jo ikke lige dertil du rejser, når du skal på strandferie, men har du lyst til at bade, kan du jo tage et smut forbi den ’The Blue Lagoon’ eller en af de andre varme kilder. Der er flere mindre, varme kilder, der ikke er så turistet – og det fede er, at der kan du bade hele året. Derudover er der også offentlige pools og selvfølgelig pools ved flere hoteller, hvis du er der om sommeren. Ligesom der er Nautholsvik Geothermal Beach, der er en kunstig strand, hvor der også er lavet et mindre bassin med varmt vand. Bassinet er dog ikke dybere end, at man kan sidde i det. I det hele taget er der flere opvarmede udendørs pools på Island, da ‘svømmehallen’ ofte er stedet, hvor mange islændinge mødes.

Sport: Den storslåede natur, der omkranser byen, gør Reykjavík helt speciel, og giver vildt mange muligheder for aktiviteter, som fx fiskeri, vandring/klatring på fjelde og gletsjere, ridning på islandske heste, hvalsafari, sejlads, surfing og en hel masse andet.

NYTTIGE LINKS www.um.dk

www.wowair.com

www.norwegian.com

www.icelandair.com

www.re.is/flybus

www.homeaway.com

www.airbnb.dk

VISUMREGLER Nordiske statsborgere er visumfri i de nordiske lande, og der gælder ingen pastvang for nordiske statsborgere, der rejser mellem de nordiske lande. Du skal dog stadig kunne identificere dig, og skal derfor medbringe en eller anden form for billedlegitimation. Dit pas vil være velegnet som billedlegitimation, og kræves undertiden af fly- og færgeselskaber.
TIPS OG TRICKS
Transport fra Keflavik lufthavn til Reykjavik (og den anden vej rundt) er let. Jeg anbefaler klart at køre med en af de Fly-busser, der alle står parkeret foran udgangen ved terminalen i Keflavik lufthavn.Det tager 45 minutter at køre fra Keflavik ind til Reykjavik by. Busserne stopper enten ved BSI, der er en busholdeplads centralt i Reykjavik, eller ved de største hoteller i byen. Tjek, hvilken du vil have. Det koster 1.950 ISK at køre med FlyBus – hvilket svarer til ca. 90 kr. Du kan købe returbillet med det samme i lufthavnen eller på nettet i forvejen (så sparer du også køen i lufthavn). Fra BSI kan man tage en taxa videre til sit hotel. Med mindre det er tæt på (det var mit fx). Men der holder altid taxaer.

Tænk praktisk, hvad angår tøj. Klimaet kan være lidt lunefuldt, og det er rart at have varmt nok tøj med, hvis det pludselig blæser en del.

Spørg lokale, hvornår det er smart at tage i The Blue Lagoon alt efter, hvornår på året, du besøger den, da der kan være rigtig mange derude, og så er det knap så fedt et besøg.

Når du tager et varmt bad i Island, er det ret sandsynligt, at det varme vand lugter ret kraftigt af svovl, som lugter lidt råddent. Vandet fejler dog ikke noget, og er af højeste kvalitet på verdensplan.

Islændinge er glade for deres svømmehaller, som er et naturligt mødested for dem. Til forskel fra danske svømmehaller er de Islandske svømmehaller dog altid udendørs, men til gengæld er vandet dejlig varmt. Ofte er der flere pools i forskellige temperaturer mellem 30-40 grader.

Øl og spiritus er en glimrende værtindegave (alkohol er meget dyrt i Island).

Der er gratis WIFI i Keflavik Lufthavn.

Er du der om vinteren, kan du ofte se Nordlys, hvilket er en meget smuk oplevelse.

Der er i øvrigt flere rejseburauer i Danmark, der laver færdige ture til Island, hvor man bl.a. rider på heste, hvis man er til det.

 

Do’s: Spørg på dit hotel eller nogle lokale, hvornår det er hensigtsmæssigt at tage ud og besøge varme kilder, da der fx i The Blue Lagoon kan være rigtig mange mennesker (for mange efter min smag). Men kommer du på gode tidspunkter, er oplevelsen meget bedre.

Island har en skrap politik ifht. køb og salg af alkohol i forhold til Danmark. For det første kan man ikke købe øl og spiritus i almindelige supermarkeder. Man skal, ligesom i Sverige, i en speciel butik, Vinbud. Derudover er priserne høje. Køb derfor alkohol i Taxfree i lufthavnen, hvis du gerne vil drikke en drink eller lign. på dit værelse.

Om foråret ville jeg: Tage ud mellem fjelde og gletsjere, snowboarde, river rafte og tage på kajakture i elvene. Tage ud på havet for at se hvaler, eller tage på ridetur på islandske heste i vildmarken.

Om sommeren ville jeg: De fleste rejsende besøger Island mellem juni til og august. I den periode er det lyst stort set hele døgnet, og du kan komme rundt i hele landet med bil eller bus. Vinteraktiviteterne holder selvfølgelig stadig til på gletsjerne. Jeg ville rejse rundt i landet med egen bil, jeg ville ride på islandske heste, tage på hvalsafari, fiske og vandre.

Om efteråret ville jeg: Om vinteren er mængden af overnatningsalternativer i øvrigt mindre, især på landet. Men Island er smuk i efterårsfarver og nordlys. Man kan stadig ride på islandske heste, eller tage på udflugt til Den Gyldne Cirkel med nogle af Islands meget smukke steder

Om vinteren ville jeg: Boltre mig i sneen og køre superjeep og snescooter. Eller bade i Den Blå Lagune. I juletiden har jeg i øvrigt hørt fra flere venner (har ikke selv været der på det tidspunkt), at Reykjavik er fascinerende smuk og stemningsfuld med flotte udsmykninger.

Dont’s: Lad være med at tro, at du skal gå i stiletter, når du skal ud og opleve naturen omkring Reykjavik. Naturen er barsk, og egner sig ikke til Christian Louboutin (gem dem til natklubben).

Køb ikke vand på flaske. Island er kendt for sit rene vand, og du kan købe Islandsk kildevand i alle dagligvarebutikker. Men drik det fra hanerne (ligesom islændingene selv gør), det er  af mindst lige så høj kvalitet.

Tag ikke en taxa fra lufthavnen, der er rimelig langt, men tag i stedet en flybus – det fungerer fint. Med mindre man selvfølgelig er flere, så er det knap så dyrt at køre taxa. Men igen, det er selvfølgelig efter temperament. Tjek link til lufthavnsbus ovenover.

Lad være med “kun” at blive i Reykjavik, selv om byen er skøn – tag ud og oplev Islands smukke natur, der er lige på den anden side af byen.

Island er smukt året rundt, og er altså ikke så kold, som navnet måske antyder. Fra april til maj er vejene i Islands højland ikke tilgængelige pga. smeltende sne, som ikke bliver fremkommelige før midten af juni. Sommeren er den årstid, hvor midnatssolen skinner over Island, og i juni og juli går solen stort set aldrig ned. I perioden juni til september går temperaturerne mellem 5 og 30 °C. Gennemsnitstemperaturen i sommermånederne ligger på 12-13 °C, men ofte stiger den til mere end 20 °C. I september til november bliver vejret ustadigt, og dagene noget køligere. Fra december til marts er det islandske højland sædvanligvis dækket med sne. Dagene er meget korte, Golfstrømmen gør dog klimaet forholdsvist mildt. I januar ligger vintertemperaturen i gennemsnit på -1 °C.

Der er en tidsforskel på en time, Island er en time efter DK.