Saigon/Ho Chi Minh

Byen med de to navne. Baggrunden for navnet Saigon er noget uklar, men byen hed i hvert fald Saigon indtil 1975 efter Vietnamkrigen, hvor den kom til at hedde Ho Chi Minh City (HCMC), opkaldt efter den socialistiske republiks landsfader, Ho Chi Minh, der stiftede det vietnamesiske kommunistparti og var leder af Nordvietnam til sin død. Sorry, ikke mere historieundervisning nu. Men man bliver sgu’ ærlig talt temmelig forvirret, når man ser, at folk stadig den dag i dag bruger begge navne. Jeg spurgte flere vietnamesere, fordi jeg ikke ville træde nogle over tæerne ved at bruge det forkerte navn, men det hjalp ikke meget, da kommunisterne og folk fra Nordvietnam mener, at byen hedder Ho Chi Minh City. Men spørger du modstanderne af det kommunistiske regime og folk fra Sydvietnam, hedder byen Saigon. Derudover har de, måske for at forvirre os turister endnu mere, valgt at kalde det gamle centrum, Distrikt 1, for Saigon. Anyway, jeg kalder den for Saigon – ikke af politiske årsager, men fordi det er lettest at skrive 😉

Nå, men sidste vinter rejste vi tilbage til Vietnam, nærmere betegnet Saigon og den lille paradisø, Phu Quoc. Jeg har været i Vietnam før, herunder også i Saigon, og der kan man tale om en by, der har forandret sig på de ti år, der er gået imellem mine besøg. Da jeg var der for ti år siden, var der kun enkelte høje bygninger, hvorimod der, i dag, er fyldt med skyskrabere i byen. Den er faktisk lidt delt op, og man kan stadig bevæge sig ned i den gamle bydel, og mærke og lugte det gamle Saigon visse steder, hvor der ingen høje bygninger glasbygninger er – endnu.

Saigon er så mange ting – District 1, pagoderne i Cholon-kvarteret (Chinatown), og det gamle franske kvarter. Overalt ligger der restauranter, caféer og boder, og det betyder, at når som helst, sulten melder sig, kan man få sig en forårsrulle eller en portion nudelsuppe. Saigon har en charmerende, fransk koloniarkitektur og brede boulevarder, der oftest er fyldt med biler og knallerter, og derfor er det nok lettest at udforske byen med taxa, dog gik vi næsten hele tiden. Jeg kan bedst lide at gå i det omfang, det er muligt, da jeg føler, jeg oplever meget mere på den måde, men sådan er man jo så forskellig. Dog er der en del forurening i luften fra knallerterne, som vietnameserne kører rundt på, og der er mange. Sådan rigtig mange. Dernæst afhænger det jo også af, hvad tid på året, man vælger at besøge byen på, da det kan være ret varmt i nogle måneder at gå rundt time efter time i 35 graders varme.

Saigon er storslået på sin helt egen måde. Jeg elsker historie, og er derfor nok lidt miljøskadet af det, men jeg følte, at jeg mærkede historiens vingesus, når jeg drejede om hvert et gadehjørne i de gamle kvarterer i byen, og så en helt særlig blanding af fransk, amerikansk og vietnamesisk kultur. Det kan ikke beskrives, det skal opleves.

Fly & hotel: KLM, Qatar Airways, Air China, Air France, British Airways, Singapore Airlines og SAS er bare nogle af de selskaber, der flyver dertil. Vi fløj med Singapore Airlines, og var som altid tilfredse. Dog er der ingen, der flyver direkte, hvilket er lidt træls, men sådan er det jo at bo i et lille land nogle gange. Priserne varierer en del, så hold øje, hvilket jo altid er en god idé, når man skal booke flybilletter og hotel også.

Vi boede på Sofitel, der lå fint centralt i forhold til, hvad vi skulle. Vi gik en del, men det gør man jo på storbysferie, men fordelen i Saigon er klart, at bliver børnene trætte af at gå (eller en selv), koster en taxa noget nær ingenting. Men hotellet var super fint, der var pool på taget med en fin udsigt ud over byen, og vi boede lige ved poolen øverst oppe, så morgensvømning var ingen sag. Værelserne pæne og rene, og deres morgenmadsbuffet var lækker, og personalet var hjælpsomme og venlige. Men udover Sofitel kan jeg også anbefale Rex Hotel (så får du også et lille stykke historie med for dine penge). Når det er sagt, er der rigtig mange lækre hoteller i Saigon, men vil man gerne bo lidt billigere, er det så absolut også en mulighed, da der er mange helt fine hoteller, der ligger centralt, uden at det koster en formue. Ligesom Airbnb og HomeAway også er fint repræsenteret i byen. Dog vil jeg anbefale, at I booker et hotel eller lejlighed med mulighed for pool, hvis I har børn med, eller/og I rejser på et tidspunkt af året, hvor det er virkelig lækkert at få en dukkert, når man kommer hjem efter at have gået rundt i en varm by hele dagen.

What to do: Hvad angår kultur, er der mange ting at se i Saigon, men jeg vil også klart anbefale at tage på nogle ture, hvis I har nogle dage i byen, inden I måske skal videre. I Saigon kan man også gå rundt og bare – opleve.

  • Museum of Vietnamese History er et besøg værd.
  • Ben Thanh Market, der sælger alt fra T-shirts og forskellige souvenirs til nudler og frugt, og langs gaderne sælges der mad fra små madvogne og gadekøkkener.
  • Trænger du til et hvil, kan du tage dig en forfriskning på Rex Hotel, hvor amerikanerne afholdt deres daglige pressekonferencer under Vietnamkrigen.
  • Besøg også Jadekejserens Pagode.
  • Der er også det tidligere præsidentpalads, der er kendt for dets symbolske rolle i Saigons fald i 1975.
  • Eller krigsmuseet, Vietnam War Remnats Museum, kan også anbefales, da det viser Vietnamkrigen set med vietnamesiske øjne, hvilket sætter tingene lidt i perspektiv.
  • Vi tog også på ture ud af Saigon, bl.a. sejlede vi på Mekong Floden, forbi rismarker og husbåde, og var ude at se Cu Chi tunnelerne, der blev bygget af Viet Minh i slutningen af 1940’erne, og udvidet af FNL-guerillaen under Vietnamkrigen. Tunnelsystemet rummede bl.a. forrådskamre, sovesale, skole og hospital, og det var så vildt at se, selv om kun få af tunnelerne er til at komme ned i i dag. Jeg kravlede ned i dem, og jeg vil lige advare om, at lider man af klaustrofobi, skal man altså ikke begynde på den slags pjat.

Mad & drikke: Byen er fyldt med spændende ting, og maden er lækker. Vi spiste primært i gadekøkkener rundt omkring, og det var det lækreste mad til ingen penge. Det er klart, at man ikke får den fornemmelse for luksus, som man får på en pænere restaurant, men til gengæld er det enormt autentisk at sidde der på gamle træstole med graffiti på væggene blandt vietnamesere, der fra tid til anden spiste nogle ret underlige ting. Jeg kan kun anbefale at give gadekøkkenerne en chance, også selvom man kan have en tendens til at tænke, at det er liiiige vietnamesisk nok, når man kommer der som bleg dansker fra frikadelle-køkkenet (man kan altså også få helt almindelige ting som ris, grøntsager og kylling). Men igen det sædvanlige råd; se hvor vietnameserne spiser, for er der mange af dem, er maden højst sandsynlig også god.

Natteliv: Der må jeg være svar skyldig, da jeg ikke var ude og drikke drinks til den lyse morgen, mens jeg besøgte byen denne gang. Men jeg ved fra andre, at der er flere gode steder. Se evt. Tripadvisor, de plejer at have gode forslag, og der kan du også se andre danskeres forslag til og/eller mening om de forskellige steder.

Shopping: Mht. shopping går du heller ikke helt galt i byen, hvad enten du er til de lidt dyrere mærkevarer, de mere gængse mærker, hvor de fleste kan være med, eller hellere vil på markeder, hvor du kan prutte om prisen, og købe alt lige fra skrammel til virkelig gode ting for næsten ingen penge. Dog ser jeg ikke Saigon som en af de storbyer, hvor jeg helst ville shoppe, men det gør nu heller ikke mig noget, for jeg tog ikke til Vietnam for at shoppe. Men der er flere shopping-malls med flere af de gængse mærkevarebutikker også. Takashimaya Vietnam er nok det mest eksklusive i Saigon, når det kommer til shopping malls, derudover er der bl.a. også Diamond Plaza og Vincom Center.

Strand: Saigon ligger faktisk sådan, at der kun er omkring 50 km til kysten, og der er flere gode muligheder for lækre strande på med få timers kørsel. Der er altså fine muligheder for at køre til strand, hvis man skulle få lyst til det en dag. Fx Ho Tram Beach, Vung Tau eller Can Gio Beach. Jeg tænker dog, at når man er i Saigon, er man på storbysferie, og så kan man tage videre efterfølgende til en lækker ø eller strand, men sådan er vi jo så forskellige, og nu ved du, at der er mulighed for strand, når du bor i Saigon.

Sport: Umiddelbart tænker jeg primært gym på hotel med mindre, man synes, at det er fedt at løbe rundt mellem alt for mange biler og endnu flere knallerter (og indånde lidt for meget smog).

NYTTIGE LINKS www.um.dk

www.thaiair.com

www.singaporeairlines.com

www.tripadvisor.com

www.anamqtspa.com

Facebook: Moc Huong Spa Thao Dien

VISUMREGLER Danske statsborgere, der ønsker at besøge Vietnam, skal have visum, med mindre der er tale om rejser af højst 15 dages varighed. Visum kan søges gennem den vietnamesiske ambassade i København. Ansøgning om visum skal indsendes i god tid inden rejsen. Der opkræves et visumgebyr. Men der kan også, som noget relativt nyt, søges om visa til Vietnam med varighed op til 30 dage og én indrejse på nettet. Det såkaldte e-visa søges via https://evisa.immigration.gov.vn/, hvor man indtaster sin ansøgning, indbetaler et visa gebyr og modtager et kode til brug, når visa er blevet godkendt og skal printes.

Tjek altid ved afhentning af pas med visum, at det udstedte visum har den rigtige gyldighedsperiode, det korrekte antal dage og indrejser. Tjek ligeledes ved indrejsen i Vietnam, at passet bliver påstemplet den korrekte udrejsedato. Husk at medbringe ekstra pasfotos i tilfælde af at man mister sit pas eller skal søge om forlængelse af visum.

TIPS OG TRICKS
Hvis du elsker massage, og det er der rig mulighed for at få det i Saigon. Både de mere og mindre luksuriøse steder. Her vil jeg lige nævne, at det ikke er en hindring at have børn med, de er velkomne, i hvert fald de steder, vi var. Min datter er syv år, og hun elsker massage, så hun lå på en briks ved siden af mig, og blev også forkælet. Jeg kan bl.a. anbefale Anam Spa og Moc Huong Spa, hvor de var utroligt søde, dygtige og ikke mindst var hygiejnen god, hvilket jo er ret vigtigt også. Der er selvfølgelig også på hotellerne, i hvert fald flere af hotellerne med 4 og 5*, men regn med, at det er væsentlig dyrere i hvert fald, hvis du bor på et 5* hotel.

Do’s 

Tag taxa, når du ikke gider gå. Bus kan ikke betale sig, da taxa er billigt i Saigon.

Hold siesta i sommervarmen, når du er rundt i byen og er kulturel – især hvis du har børn med. Tag hjem på hotellet, og lig ved poolen et par timer, og tag så ud op udforsk byen igen.

Dont’s Jeg troede, at jeg skulle sørge for en masse US dollars hjemmefra, men det er ikke nødvendigt. Da jeg var i Vietnam for ca. ti år siden, ville de helst have US dollars, men i dag tager de lige så gerne imod deres egen valuta. Så lad være med at stresse over det.

I Sydvietnam, hvor Saigon og Mekong-deltaet ligger er klimaet tropisk med dagtemperaturer over 30 grader. Regntiden ligger fra maj til oktober, og det er også i denne periode, sydvest-monsunen viser sit ansigt i Vietnam. I det nordlige Vietnam, hvor Hanoi ligger, er der subtropisk klima med relativt køligt vejr om vinteren. Eller i hvert fald sammenlignet med det sydlige Vietnam, og helt sikkert ikke sammenlignet med Danmark 😉

Tidsforskellen mellem Danmark og Vietnam er plus 6 timer om vinteren, og plus fem timer om sommeren (dk sommetid).