Rejsefiduser

Jeg har efterhånden rejst en del. Alene, med spædbarn, med mindre barn, som familie, med kærester, med veninder osv., og jeg har fundet ud af, at der er mange ting, der gør en rejse både lettere og sjovere, herunder også en indimellem lang rejsetid. Måske du allerede kender til mine råd, eller måske du selv har et eller flere, jeg ikke har tænkt på, om som du vil dele ud af. Skriv da endelig til mig, så vi kan få dit gode råd med på bloggen.

 


 

Inden afrejse:

Hvornår skal du booke? Der er lavet mange undersøgelser, og folk hævder alle noget forskelligt vedr., hvornår man skal booke flybilletter og hotel. Mine erfaringer siger mig (og jeg har f***** alligevel booket mange flybilletter og reserveret mange hotelværelser m.m.), at man skal være fleksibel i sit afrejsetidspunkt så vidt muligt, da en flybillet sagtens kan være 1.000 kr. billigere stk., hvis man rejser tirsdag og ikke onsdag fx. Derudover synes jeg også, at det holder meget godt stik mht. at booke i god tid. Oftes er flybilletterne billigst der. Dog kan man jo have is i maven, og finde dem til favorable priser kort før, man skal af sted. Men det kræver is i maven, for det kan også hænde, at de bliver meget dyrere, eller måske er udsolgte.

Mellemdestination. Når vi rejser til steder, hvor flyveturen er lang, vælger vi indimellem at dele rejsen over, så vi fx tager et par nætter i Dubai/Singapore eller et tredje sted, for derefter at flyve den anden halvdel af flyveturen. På den måde deler man en lang flyrejse i to, man oplever to destinationer og man eliminerer næsten jetlag, da tidsforskellen også kan blive mere spiselig, hvis man står af på halvvejen så at sige.

Skatter og afgifter. Husk, at der er forskel på, hvor du booker hotel. Nogle sider skriver en pris for så til slut at smide div. tax osv. oveni beløbet. Indimellem nogle afgifter, man først betaler, når man er ankommet til hotellet i det pågældende land. Vær obs på dem, så du husker at smide dem oveni prisen, og dermed kender den reelle pris. www.hotels.com inkluderer fx altid alle skatter og afgifter i det beløb du ser fra begyndelsen, hvorimod www.booking.com ikke oplyser om skatter og afgifter før senere i forløbet.

Undgå skoleferie-perioder, hvis du kan. Her er flybilletter ofte meget dyrere (det ved I nok allerede).

Tjek hotellets egen hjemmeside: Når I benytter fx hotels.com eller anden agent, så tjek altid hotellets egen hjemmeside, måske de har en deal eller bare er billigere end, hvad agenterne kan booke det til. Jeg vil dog ofte sige, at man finder den mest favorable pris gennem netop agenterne/søgemaskinerne.

Når du selv booker connecting flights. Vær opmærksom på, at der er nok tid mellem flyene, når du booker fx hos forskellige flyselskaber. Tjek hvad de kræver, og vær klar over, at nogle flyselskaber er slemme til, at godkende connecting flights, der betyder, at det er meget snævert, når man lander i en lufthavn for at nå næste fly – især hvis man har børn med, og/eller lufthavnen er meget travl.

Stop over: Husk at flere flyselskaber laver stop over, hvis du ønsker det. Dvs. er du fx på vej til USA via Island med IcelandAir eller på vej til Laos via Thai Airways, kan du lave stop over i Island eller Bangkok, uden at det koster dig mere. På den måde kan du tage et par dage i ‘mellemlandingsbyen’, og flyve videre efter et par dage i stedet for et par timer, uden at det koster dig andet end et hotelværelse – flybilletten bliver ikke dyrere. Det er dog ikke alle flyselskaber, der gør det, men mange. Spørg, når du booker, men det kræver, at du booker direkte via flyselskab eller via et rejsebureau, der kan hjælpe dig. Du kan ikke få det til at passe via ‘mellemmand’, som fx. ‘Flybilletten’ eller lign.

Blacklistet flyselskaber. Skal du flyve i et land, hvor du ikke rigtig kender pågældende flyselskab fx for at flyve indenrigs, tjekker jeg altid, at de ikke er på den ‘sorte liste’. I Danmark er det jo således, at man ikke kan være blacklistet som flyselskab, og så lande i lufthavnene her,  men den sikkerhed har du jo ikke, hvis du fx flyver fra en by i Afrika til en anden. Se link længere nede.

Flypassagerers rettigheder. Husk, at du har rettigheder. Er dit fly forsinket, tjek da, hvad du er berettiget til. Flyselskabet gør dig sjældent selv opmærksom på dette. Se link længere nede.

Norwegian har droppet vognen. Norwegian Air har droppet madvognen, og kører nu ikke frem og tilbage på bestemte tidspunkter med mad og drikke. Nu bestiller man i stedet via kreditkort på sin skærm, og de kommer med mad og drikke, hvis du bestiller. Det fungerer så godt, og jeg ELSKER, at de ikke kører frem og tilbage med den åndssvage madvogn.

Gode links, når du søger generelt efter rejser. Nogle af dem kender du helt sikkert, men måske du også finder et par sider, du ikke kender, og bliver glad for.

Søgemaskiner er ikke ens. Når du benytter søgemaskiner til at finde flybilletter, hoteller m.m., husk da, at søgemaskiner ikke er ens. Fx er der nogle søgemaskiner, der ikke lægger skatter og afgifter på prisen før til slut i din søgning, hvorimod andre gør det fra begyndelsen. Fx www.hotels.com, der ikke ligger de endelige gebyrer på fra begyndelsen, hvorimod at www.booking.com altid gør det. Det betyder ikke nødvendigvis, at det ene er billigere end det andet, men det handler om, hvad man kan lide. Personligt kan jeg bedst lide, at tingene er gennemskuelige fra begyndelsen.

Afgifter og skjulte gebyrer. Som nævnt ovenover er der skatter og afgifter, der kommer oven i prisen på hoteller i nogle lande, når du søger. Vær opmærksom på det. Derudover gør det samme sig gældende, når man søger flybilletter, og tror, at man har fundet en billig udgave, indtil man finder ud af, at når man putter prisen for bagage oveni, er prisen stort set den samme som det andet flyselskab, du sammenlignede med, og troede var en del dyrere. Så vær opmærksom.

Forskel på rejselængde, charter. Husk, at der er forskel på, hvilket charterbureau du vælger, hvad angår dage. Rejser du fx med ApolloRejser, har du ofte kun 6 dage på en uges charter, hvorimod Spies og Startour (TUI)flyver på nogle tidspunkter, der ofte giver dig en dag mere.

10 dage. Vælger du rejsebureauer eller booker fly og hotel selv, kan du få lov at rejse i ti dage, som i ‘gamle’ dage. Charterselskaber har typisk ikke 10 dage rejser længere med mindre, at det er med rutefly.

Tjek valuta. Nogle lande har en valuta, der betyder, at de fx hellere vil have Euro og/ellers US dollars. Tjek også, hvor det bedst kan betale sig at hæve penge henne. Derudover er der nogle valutaer, der ikke kan veksles tilbage til KR., når du er tilbage i DK, fx hvis du har været i Marokko.

Stik & Watt: Tjek stiktype og Watt i det pågældende land, inden du rejser. Det er SÅ ærgerligt at stå kl. 2 om natten, og mangle en omformer, og receptionen på hotellet ingen har.

www.ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en

www.europa.eu

www.momondo.com

www.skyscanner.dk

www.tripmonster.se

www.trivago.com

www.hotels.com

www.booking.com 

www.expedia.dk 

 


 

Flyrejsen:

Regler i lufthavne er ikke ens. Man kan ikke regne med, at reglerne er ens i lufthavnene rundt omkring i verden, der er de faktisk sjældent. Selvfølgelig er der flere regler, der gør sig gældende verden over, men der er også mange, der adskiller sig fra hinanden. Tjek derfor, hvad der står ved Security, så du ikke bliver en af de der irriterende, der ikke ved, hvad du skal tage op af tasken, om du skal tage sko af, om computeren skal ud af covered osv.  En ting du dog kan regne med, er, at du skal tage al din væske op af kufferten ved security check.

Ha’ altid en vandflaske med på flyveturen. Det er vigtigt at drikke meget, når man flyver (ikke alkohol), og man får altid serveret vand i de der åndssvage – og i øvrigt ikke gode for miljøet – små plastikglas, som man bruger en  milliard-million af, fordi man er tørstig )og ja, jeg prøver at forklare flypersonalet, at jeg kan drikke af det samme glas flere gange, de lytter bare sjældent). Anyway, har du en vandflaske med (den skal du selvfølgelig ha’ tom med, eller have købt efter security i lufthavn), kan du få kabinepersonalet til at fylde den op for dig, eller selv fylde den op i midtergangen, hvor mange fly efterhånden har vand, enten i automat eller store vandflasker stående til passagererne. På den måde slipper du for at rende hele tiden, og det er altså også langt mere praktisk end at have et glas med vand stående, især hvis man har børn med. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange, jeg har hældt vand i skødet på mig selv på sådan en tur.

Varme strømper. Det afhænger selvfølgelig af flyselskab, men nogle giver stadig strømper til at tage på, når (og jeg siger når, og ikke hvis), der bliver fodkoldt i flyet undervejs. Men rigtig mange flyselskaber har sparet den del væk, så tag selv nogle strømper med, der er varme, bløde og ikke strammer. Husk også til børnene selvfølgelig.

Tørklæde. Et tørklæde er et must. Jeg synes, at de fleste flyselskaber går i selvsving mht. aircon. (det er de måske nok nødt til). Anyway, det er koldt, og et tørklæde kan redde meget. Ligesom et tørklæde også kan bruges til dyne til de små og som afskærmning fra lys, hvis ham/hende ved siden af ikke fatter at slukke læselampen, der skærer lige i øjnene på dit barn, der forsøger at sove. Endelig kan et tørklæde redde mange situationer, hvis du skal ind i et kloster, en kirke, en moske osv.

Headphones. Hvis du gerne vil have ro, eller hvis du er lidt flyskræk kan det også hjælpe ikke at kunne høre alle lydende i et fly, men i stedet yndlingsmusikken. Kan anbefale bl.a. Bose, der laver headphones med noise cancelling. Derudover kan man også bruge sine egne til at se film  på flyets skærm med, dog ikke bluetooth endnu. Vær også opmærksom på, at de nye iPhones fx ikke har Jackstik længere, og derfor heller ikke har headphones med Jackstik (nu kommer de med en lille ‘omformer’ på ledningen, som du skal huske).

Oplader. Husk, at du i dag i de fleste fly kan lade din tlf. m.m., når du sidder i dit sæde. Ligesom mange lufthavne har samme muligheder i forskellige områder.

Dobbeltstik. For et par år siden købte jeg sådan et smart dobbeltstik, som man fx kan plotte i tlf. eller Ipad, og så kan min datter og jeg se den samme film i flyet fx. Hun synes, at det er hygeligt, hvis vi ser noget sammen, og det har hun altså ret i.

 

Børn i fly:

Tag strømperne af børn. Det lyder lidt modsigende, for jeg har jo netop sagt, at man skal tage varme strømper med. Men det er ikke helt det samme. Fordi, når små børn (babyer ofte) bliver utilfredse i flyet, kan det altså hjælpe at tage en strømpe af, der strammer om anklen, og få lidt luft til fusserne. Jeg kender mange, der bruger det trick, og jeg har selv gjort det med god virkning.

Udlign tryk i ører. Har du en baby med, sørg da for at amme eller give flaske, når flyet letter og lander. På den måde synker din baby hele tiden, og udligner trykket i ørerne. Har du et lidt større barn med, få da ham/hende til at drikke, lige når fly letter/lander. Eller mindre pædagogisk, giv slik eller slikkepind (bedst tyggegummi, men det kommer jo an på alder), når fly letter/lander for at udligne tryk. Når de bliver større, kan man jo forklare dem, hvad de skal gøre.

Sørg for snacks. Ha’ altid snacks med dig i fly (især når du rejser med børn). Det er ikke altid, at maden på et fly er lige interessant, og så er det altså træls med et både træt OG sulten barn. Jeg er ligesom et barn, når jeg bliver sulten. Jeg bliver sur. Jeg har altid snacks med mig, hvor jeg går, og især da på en lang flyrejse, for jeg spiser yderst sjældent maden, der bliver serveret her.

 


 

På destinationen

Når du er fremme, sørg da altid for at vide, hvordan du kommer fra lufthavn og videre, hvor du nu skal hen. Det er for det første træls, at stå der kl. møg, og ikke vide, hvordan man kommer videre. Derudover kan det ende med at blive dyrt, fordi du bare tager den første den bedste mulighed for at komme videre.

Træningselastik. Er du vild med at træne i gym ligesom jeg, er det en god idé altid at have en træningselastik med på ferie. Jeg bruger den, hvis jeg bor på et hotel uden gym. En løbetur og træningselastik, så kommer ud langt 😉

Taxes. Husk, at der nogle steder kommer taxes på hotelregningen, når du tjekker ud. Hvis der fx er en byskat, som du ikke betaler hjemmefra. Det kan fx være i NYC eller Dubai.

Drikkepenge. Drikkepenge afhænger meget af, hvor i verden man er. Tjek altid hjemmefra, da der virkelig er stor forskel på netop det område.

Spa. Bor du på et 5* hotel, kan det være ret pebret at få massage. Tjek evt. om der er spa i byen, da de ofte er mere rimelige mht. pris.

Priser mad hotel. Tjek priser, inden I køber fx is på hotellet, hvor I bor, hvis I bor på et fint hotel. Jeg har boet på et 5* hotel, købt to is, og givet 200 kr. for dem. Det ku’ godt gå hen og blive en dyr ferie…

Roaming, smartphone. Du kender formentlig til frygten for at ende med en kæmpe mobilregning ved at tage smartphonen i brug i udlandet, for hvem har ikke prøvet liiige at skulle tænde for roaming på sin tlf., og vupti, er der brugt 450 kr. på sådan ca. 10 sek. Sørg altid for at slå roaming fra, når du er i udlandet, med mindre du er i Europa (læs nedenfor). Og husk, at selvom du liiige slår den til, ikke er på nettet (tror du), har du en masse apps, der liiige skal opdatere en ting eller 100, og vupti, så har du altså brugt roaming alligevel. Been there, done that (believe me).

Internet og Europa. I forlængelse af ovenstående, så husk, at fra juli 2017 blev det meget lettere og ikke mindst billigere at bruge netværk mange steder i Europa, da roamingafgiften i den europæiske union blev afskaffet den 15. juni 2017.