London – byen med de røde busser

Altså rigtig mange mennesker har jo været i London, og det er jo ikke som sådan et eksotisk rejsemål, men London er Fantastisk på samme mange måder. Men det er en meget stor by med rigtig mange forskellige bydele, og det kan være ret svært at finde ud af, hvor man skal bo, hvor det er godt at shoppe, spise og hænge ud. Derudover, hvad skal man se, hvis man er i London for første gang, hvor køber man billetterne, og hvad med at komme fra lufthavn til London centrum. Er der en lufthavn, der er bedre at flyve til fra Danmark end andre. Eller vil man shoppe vintage, hvor er det bedst, og hvad med loppemarkeder. Spørgsmålene er mange, og man kan altså let blive forvirret.

Jeg har efterhånden været i London mange gange, men alligevel har jeg været i tvivl mht. fx transport og hotel, fordi jeg har boet forskellige steder, ligesom jeg er fløjet til flere af lufthavnene. Jeg var så heldig at have kontakt til en dansker, der bor i London, og hun har virkelig været fantastisk til at svare på min mange spørgsmål, når jeg var i tvivl om noget mht. at være turist i London, og det kommer nu jer til gode også. Tak, Johanne 🙂

Og så vil jeg lige indskyde, at det er første gang, at jeg besøger London i december, men bestemt ikke sidste. Hold nu op, hvor er der hyggeligt – englænderne går altså op i juleudsmykning og alt, hvad der er julet (og der er gode tilbud, hvis man skal købe julegaver).

Fly:

Der er fem lufthavne omkring London – Heathrow, Gatwick, Stanstead, Luton og London City Airport.

Gatwick Airport

London Gatwick (LGW) er en af Londons største lufthavne og den næst-travleste lufthavn i England. Mange danskere flyver til netop Gatwick, da lavpris-luftfartselskaberne Norwegian og EasyJet ofte har billige flybilletter hertil – både fra København og Aalborg. Gatwick ligger ca. 40 kilometer fra London. I lufthavnen er der to terminaler – Syd- og Nordterminalen. Flyselskaber som British Airways, Virgin Atlantic og Emirates flyver fra Gatwick til mere eller mindre hele verden, hvilket også gør Gatwick til et godt sted at mellemlande, hvis du skal videre (ligesom tilfældet er med Heathrow).

Det er okay let at komme fra Gatwick til London centrum, selvfølgelig afhængig af, hvordan du ønsker at rejse. Men du kan fx komme fra Gatwick Lufthavn til London centrum via hurtig-toget Gatwick Express. Turen tager omkring 30 minutter, og koster ca. 150 kr. for en enkeltbillet. Gatwick Express kører cirka hvert 15. minut, og kører mellem Gatwick og togstationen London Victoria. Toget kører dog ikke om natten. Lander man fx om natten, kan man i stedet tage med Southern Railways-toget, der ligeledes kører mellem London Gatwick og London Victoria. Turen tager dog lidt længere tid, omkring 45 min. med stop undervejs. Billetpriserne er lidt lavere – omkring 85 kr., og togene kører hver halve til hele time hele natten.

Den mest økonomiske transport fra Gatwick til London er dog bussen. Den koster omkring 120 kr. for en retur, men tager til gengæld halvanden time. Bussen kører også hele natten. EasyJet har ydermere deres egen lufthavnstransfer, Easybus, der tager dig til London Victoria endnu billigere end ovenstående. Metro i London kaldet the Tube) kan også kombineres, benyt Oyster Card. Taxa er naturligvis også en mulighed, det koster omkring 500 kr., og vil tage omkring halvanden time, afhængig af trafik selvfølgelig. Über koster dog noget mindre end taxa i London, og er langt lettere, hvis man spørger mig (og det gør man jo her). 😉

Stanstead Airport

London Stansted lufthavn er også temmelig populær for danskerne, også fordi flere flyselskaber, med gode priser, flyver hertil. Lufthavnen ligger 55 kilometer fra Londons centrum. Flyver man med Ryanair til London, er det Stanstead, man lander i, både fra Billund, København, Aalborg og Aarhus. Det er også okay at komme fra Stansted lufthavn til Londons centrum. Stansted Lufthavn er forbundet med London centrum via Stansted Express. Toget kører til London uden stop, og man kan vælge at stå af på en af de centrale togstationer såsom Liverpool Street Station eller Tottenham Hale Station. Turen tager omkring 45 minutter og koster 150 kr. hver vej. Stansted Express kører cirka hvert 15. minut, men kører ikke om natten, dog kører det sidste tog fra lufthavnen kl. 00:30, og det første, ligeledes fra lufthavnen, kl. 05:30. Man kan købe billetter i lufthavnen eller på www.stanstedExpress.com Man kan også tage Terravision-bussen fra Stanstead fra 70 kr. pr. vej. Turen tager cirka en time og stopper ved Liverpool Street Station og London Victoria Station. Den sidste Terravision-bus kører fra Stansted Lufthavn kl. 01:40, og den første fra lufthavnen kl. 7 om morgenen. I kan købe billet i lufthavnen eller på forhånd på hjemmesiden www.Terravision.eu En taxa til London fra Stansted Airport vil koste omkring 800 kr., og tage lidt under 2 timer. Igen er Über et billigere alternativ, hvis man gerne vil køres i bil.

Heathrow Airport

Heathrow lufthavn er kæmpe stor. Faktisk er den, udover at være Europas største, også en af de største lufthavne i verden. Heathrow ligger bare 30 km fra London centrum, og har 5 terminaler, hvor alverdens flyselskaber lander. SAS og British Airways er dog de eneste flyselskaber, der flyver direkte fra Danmark til London Heathrow. Nogle vil hævde, at Heathrow er dyrere at flyve til, fordi det kun er BA og SAS, der flyver direkte dertil, men jeg er ikke enig. Hvis man ser på billetprisen, så ja, det er dyrere at flyve med BA og SAS, men når man sammenligner med, hvad man må tage med af bagage, begynder det at udligne sig, når man har betalt ekstraomkostningerne. Derudover er det ubetinget den lufthavn, hvor det er lettest at komme ind til Londons centrum fra – også uden, at det koster en formue. Faktisk kan det gøres både billigt og nemt, hvis man fx tager Heathrow Express direkte fra Terminal 5, hvor man lander fra Danmark, og direkte til Paddington Station. Prisen, for en returbillet, er ca. 300 kr., børn, ifølge med en voksen, (max to stk.) rejser gratis. Det kan i øvrigt betale sig at købe billetter hjemmefra på deres hjemmeside, da du sparer penge. Derudover er metroen også en fin mulighed, da den, fra Heathrow lufthavn, har sit eget stop på metrolinjen – Piccadilly Line, og er derved forbundet med Londons centrum. Turen tager ca. 45 min. Du kan købe togbilletter i lufthavnen. Husk at benytte Oyster Card, da det er meget billigere (læs om Oyster Card længere nede i teksten). Taxa fra Heathrow til centrum koster omkring 300 kr., og det er let af få en taxa, da de altid holder og venter i lufthavnen. Dog vil jeg anbefale Über, da jeg har gode erfaringer med dem, og de er en del billigere.

Luton Airport

Luton kan jeg faktisk ikke anbefale, da jeg ikke har rejst til den. Dog har jeg ikke hørt meget godt om lufthavnen, men om det passer, er jeg altså ikke den rette til at bedømme. Det er en mindre lufthavn, der ligger 55 kilometer nord for London, den skulle, efter sigende, være godt forbundet til Londons centrum via bus, men jeg har bl.a. hørt, at det er virkelig skidt at komme fra Luton til London centrum. Luton er hovedsageligt benyttet af lavprisselskabet Ryanair, der flyver direkte hertil fra København. Men der er fire busselskaber, der regelmæssigt kører fra Luton lufthavn til Londons centrum. Terravision, Easybus, GreenLine og National Express. Busserne stopper blandt andet ved Baker Street, Marble Arch og London Victoria Station. Alt efter bus, tager turen fra 50 minutter til halvanden time, og prisen ligger på ca. 50 kroner for en enkeltbillet. Er du i god tid, kan du være heldig at komme med EasyBussen for 17 kr. Taxa fra Luton til centrum koster omkring 650 kr., igen billigere med Über.

London City Airport

London City Airport er Londons mindste lufthavn. Lufthavnen er den mest centrale af Londons lufthavne, men landingsbanen er relativt kort, og derfor går der ingen fly fra København til London City Airport. Du kan dog finde flybilletter fra Billund til London City Airport med British Airways, ligesom det er muligt at flyve dertil med KLM, hvis man gider en mellemlanding i Amsterdam (og hvem gider lige det, når man flyver fra Danmark til London). Det er meget let at komme ind til London fra London City med metroen, da lufthavnen ligger på metrolinjen. En taxa derfra til centrum koster omkring 210 kr., og igen er Über selvfølgelig et alternativ til taxa.

Hotel/Bed & Breakfast

Mht. at bo i London, er mulighederne, som de fleste jo kan regne ud, uendeligt mange. Priserne varierer meget, og man kan bo billigt på hostels, eller på hotel lidt væk fras centrum. Men vil du bo i centrum og på et ordentligt hotel, får du det ikke forærende. Ikke forstået således, at det koster en krig, blot at det naturligvis koster at bo godt og centralt. Jeg har boet i flere af bydelene i London, og ligeledes både på hotel, Bed & Breakfast og Airbnb. Det hele har fungeret, dog er jeg mest forelsket i den bed and breakfast, som jeg lige har boet på for nogle få uger siden – i Notting Hill. Alene området er fantastisk. Jeg elsker Notting Hill, og det har jeg altid gjort. Der er så hyggeligt. Lidt som en mindre storby i storbyen. Det tager et øjeblik med Tuben til London centrum, eller man kan gå, og når du så har tilbragt en lang dag i menneskemyldret i midtbyen, er det helt befriende at komme ”hjem” til villaen i Notting Hill, hvor det hyggelige og meget engelske bed and breakfast ligger. Ikke forstået som, at her er stille, og så alligevel i forhold til centrum London, er der nok. Men udover beliggenhed, er Notting Hill helt vildt charmerende med sine små kaffebarer, butikker, vintageforretninger, restauranter og aller mest de lave huse i alverdens forskellige farver. Anyway, der er mange hoteller og bed and breakfast i Notting Hill (og resten af London), der er skønne, men jeg kan i hvert fald anbefale Juliette’s Bed & Breakfast i Notting Hill. Ejerne er fra Polen, men meget søde og hjælpsomme. Det er en gamme villa, der er lavet om til bed and breakfast. Der er otte værelser med badeværelse – alle i forskellige farver og med forskelligt interiør. Men alle fine og meget engelske. Men udover Notting Hill, kan jeg også anbefale at bo i Soho, der er også så hyggeligt (hvilket der sikkert også er mange af de områder, hvor jeg ikke har boet).

Derudover husk endelig homeaway og airbnb, der begge har lækre lejligheder og byhuse til leje, hvis man hellere vil det, end at bo på fx hotel.

What to do:

Where to begin? Åh, den er svær. Eller også er den let. Der er bare så meget man kan se og opleve i London. Jeg har fx været der 7- 8 gange, og alligevel elsker jeg stadig at besøge byen. Der er noget for enhver smag, men nu skriver jeg lige noget af det, jeg har brugt tid på, når jeg har besøgt London. Der er selvfølgelig meget mere alt efter, hvad man kan lide at bruge sin tid på.

  • Buckingham Palace
  • London Bridge
  • Big Ben
  • Coca Cola London Eye
  • Madame Tussauds
  • Harry Potter, Warner Bros Studios
  • London hop on, hop off sightseeing bus (om sommeren uden tag).
  • Tower of London
  • Stonehenge (daytrip from London).
  • London Westminster Abbey
  • Pauls Cathedral
  • Piccadilly Circus
  • Covent Garden
  • National Gallery
  • Tate Modern

Derudover kan jeg anbefale at tage en tur i teatret, mens du er der, og en tur på loppemarked, som der er rigtig mange af i London. Er du i London, forår, sommer eller efterår, er der også mange lækre steder i parkerne rundt omkring, hvor det er hyggeligt at sidde og nyde livet (og en juice eller kaffe).

Mad & drikke:

Mulighederne er mange. Stort set lige meget, hvilken slags mad, du har lyst til at spise, er det muligt i London. Lige fra hippe highend restauranter til små, snuskede pubber. Du kan få afternoon tea, en sprød kebab eller klassiske Fish’n’Chips. Jeg har dog et par favoritsteder, men jeg har jo laaaaangt fra været alle steder, der er værd at anbefale. Dog vil jeg lige nævne Kama Sushi, Sticky Mango, Jamie Olivers Italian i Covent Garden. I øvrigt har man altså ikke været i London, hvis man ikke har smagt Fish’n’chips, Sunday roast og shepherd’s pie, siger det bare. Traditionel engelsk mad kan smage fantastisk, hvis den altså er tilberedt ordentligt, hvilken den er mange steder på de nyere hippe små engelske restauranter rundt omkring i London. Endelig skal du tage en tur forbi Dalloway Terrace, hvis du har lyst til afternoon tea i smukke omgivelser, bestil fx deres  Honey Bee Afternoon Tea. I øvrigt er der mange små hyggelige restauranter, caféer og kaffe- juice- og isbarer i Notting Hill, i Soho og tæt ved Oxford Street.

Natteliv:

Hvis du/I har planer om at opleve nattelivet i London, er der noget for enhver smag. London har et fantastisk natteliv, hvor det er muligt at feste til langt ud på natten. Man finder alt lige fra klassiske cocktailbarer, hippe industrielle musikscener og trendy klubber til barer med levende musik og traditionelle engelske pubber.

Covent Garden, Piccadilly Circus, Trafalgar Square, Soho og Camden Town, er blot nogle få af kvartererne i London, der byder på god mulighed for en sjov aften. Klubberne og barerne i London byder på alle former for musik ligre fra r ‘&’ b, hip hop, techno og Electronica til rockkoncerter og jazz i de fineste klubber.

Vil du på rooftop bar, er Kensington Roof Gardens et godt bud. Her er loungemusik, dj, god udsigt og lækre drinks. Derudover er der natklubber som UK Fabric, The Crobar og Home House, hvis man er til den slags. Derudover er der selvfølgelig en masse fede steder, jeg ikke kender til… 😉

Shopping:

Oh my. Mulighederne er også nærmest uendelige her. Der er så mange gode shoppesteder i London, men det kommer selvfølgelig an på, hvad man går efter. Skal man shoppe i de mere gængse forretninger, er det bl.a. Oxford Street og Regent Street, de lidt dyrere, Bond Street og Mayfair. Leder man efter vintage forretninger, er der mange i Notting Hill, hvor det berømte Portobello marked også ligger. Soho er også stedet for vintage og små fine forretninger med up coming designere. Derudover er der selvfølgelig adskillige shopping malls i London også. Ligesom loppemarkeder generelt er populære, og findes i forskellige bydele, særligt i weekenden. Endelig er der Harrods, som mange forbinder med at besøge London, når man shopper.

Strand:

Altså, nu er vi jo på storbysferie her, så strand not so much. Men der er faktisk nogle rigtig skønne strande i England, og kører du med tog eller i bil blot en time til halvanden fra London, kan du hygge dig på nogle ret fine af dem i bl.a. Sussex, Essex og Kent. Tjek især Mersea Island i Essex ud, hvor man finder de små beach houses i forskellige farver.

Sport:

Du er på storbyferie. Du går mange km. om dagen, og har du brug for mere, er der jo altid gym’et på mange af hotellerne. Jeg har stort set altid mit løbtøj- og sko med, når jeg rejser, men når jeg er på storbyferie, går vi ofte omkring 20-30 km. om dagen, så der er sjældent brug for det på de ferier.

 

NYTTIGE LINKS www.um.dk www.tripadvisor.com www.momondo.com www.ba.com www.sas.com www.homeaway.dk www.airbnb.dk
VISUMREGLER
  • Visumfri i indtil 180 dage.
  • Passet skal være gyldigt under opholdets varighed.
  • Forlænget dansk pas anerkendes ved ind- og udrejse.
  • Danske provisoriske pas anerkendes ved ind- og udrejse.
  • EU-nødpas kan anvendes ved indrejse til Storbritannien.
  • Børn og unge under 18 år, der rejser alene eller sammen med personer, der ikke har forældremyndigheden, kan blive bedt om at dokumentere, at de har tilladelse fra forældrene eller fra indehaverne af forældremyndigheden. Det er derfor tilrådeligt, at forældrene / indehaverne af forældremyndigheden skriver en samtykkeerklæring, hvor de giver tilladelse til, at barnet rejser alene, eller sammen med en navngiven person.

Personer med dansk flygtninge- eller fremmedpas skal kontakte den britiske ambassade for at få oplyst, hvilke regler der gælder for deres indrejse.

TIPS OG TRICKS
Tips & tricks:

Benyt klart ‘City Planner’. Jeg fik den anbefalet af en ven, og den er virkelig god at have ved hånden. Jeg brugte den så at sige hver gang vi skulle finde et eller andet. Det er en gratis app, du kan downloade, og den fungerer faktisk i andre storebyer også, herunder København.

Køb Oyster Card, når du/I benytter metroen (Tuben), da man sparer en del penge. Det er let og overskueligt at skaffe. Man kan enten købe det hjemmefra på nettet og få det tilsendt, eller hente på kontor i København. Men man kan også bare købe i undergrunden i London, hvor der altid er et venligt og hjælpsomt personale klar til at hjælpe spørgelystne turister. Man giver et depositum på 5 pund, og fylder derefter op på kortet. Har man brug for yderligere at fylde op, gør man det let i en af automaterne i undergrunden. Har man så for mange penge på kortet, når man rejser fra London, kan man let få sine penge tilbage, ligeså depositum for kortet. Dog skal du være opmærksom på, at det ikke er alle metrostationer, du kan aflevere dit Oyster Card på. Derudover får du altid pengene i kontanter, og i mønter. Husk, man ikke kan dele et Oyster Card (selv om det står på deres hjemmeside).

Sæt dig/jer på en af de mange caféer, der har udendørsbeværtning, det er så hyggeligt, og englænderne er meget bedre end danskerne til at sætte sig udenfor både efterår og vinter, når det er koldt, enten at spise eller lige få noget at drikke. Der er utrolig mange hyggelige små steder, hvor man kan købe alt lige fra kaffe, pandekager til pizza og gourmetmad og lækre drinks.

Gå rundt og se tingene i det omfang det er muligt. Man ser meget mere på den måde. London er stor, planlæg derfor, hvad I vil se, så I er strategisk smarte mht., hvor tingene ligger i forhold til hinanden. Derved undgår i for meget spildtid med at lede osv., hvis I fx kun har et par dage i byen.

Brug Tuben i London, når du bliver træt af at gå, da det e billigt og let. Undgå dog rush hour, da det er ulideligt at være dernede på det tidspunkt.

Do’s:

Køb Oyster Card til metroen (the Tube).

Benyt Über eller taxa i stedet for at leje bil i London med mindre, du skal væk fra London selvfølgelig.

Køb billetter til diverse forlystelser så som London Eye, Madame Tussauds osv. hjemmefra, da det er billigere, men aller vigtigst så springer man køen over.

Spis på de mange hyggelige små steder, hvor man kan sidde udenfor året rundt.

Har du tid, tag nogle dage ud i provinsen omkring London, England er SÅ meget mere end bare den smukke hovedstad, som vi danskere har en tendens til altid at vælge, når vi rejser til England. Faktisk er England sindssyg smuk, når man kommer ud på deres ‘countryside’, det samme gør sig gældende for Irland og Skotland, men det bliver i et andet rejseindlæg. 😉

Don’ts:

Lad være med at tage Tuben i rush hour – det er ulideligt med alle de mennesker.

Skal du køre længere, drop taxa’en og benyt Über – det er billigere.

Lej ikke bil til at køre rundt i, når du er i London.

Lad være med at vælge at bo laaangt væk fra centrum, eller i hvert fald langt væk fra en Metro station.

Klima:

Hmmmm. Altså, hvis du ikke kan lide vejret, så bare rolig, der skifter nok lige om lidt. Det er faktisk ret svært at fortælle om vejret i London, for det er ret skiftende. Det regner en del i London ja, men til gengæld kommer foråret også tidligere, og der er ofte mildt helt hen i oktober. Der er naturligvis nogle helt generellet betragtninger for vejret på de forskellige årstider.

Vinteren kan være kold og grå, men solen kan også skinne, og temperaturen er ofte noget højere end i Danmark. Der kommer også sne i London, men ligesom i Danmark, er ikke to vintre ens i London. Husk, når du rejser om vinteren, at det bliver tidligere mørkt, og derfor er der kortere tid til sightseeing. December i London er fantastisk. Ja, der er mange mennesker, men alt er pyntet så smukt op til julens komme, og det er et shopping mekka for indkøb af julegaverne. Ligesom man sidder udenfor på de mange små hyggelige caféer og får noget at spise og drikke.

Foråret kommer tidligere end i Danmark, og det er ofte lidt mildere. Der kommer dog en del regn i bl.a. marts. Men generelt er foråret en skøn årstid at besøge London på.

Sommeren kommer med sine lange dage, og lange dage betyder masser af solskin, og i London betyder det også mange mennesker i byens gader, stræder, parker og cafeer. Selv om der kommer en regnbyge her og der, er det ikke unormalt, at regnen holder sig helt væk i flere uger, og temperaturen kan sagtens nå op nær de 30 grader. Jeg selv er ikke vild med storbyer om sommeren, ganske enkelt fordi jeg ofte synes, det er for varmt at gå rundt i små gader og se alt muligt, hvis temperaturen siger 25-30 grader og sol.

Jeg elsker derimod vejret i London om efteråret. Det er ofte mildt og behageligt, og jeg elsker at slentre rundt i London på denne tid af året.

Men vigtigt er dog at huske, at fælles for alle årstiderne er muligheden for regn. Englands klima betyder, at det kan begynde at regne, når som helst – og det gør det.